Noord-Veluwe

Noodverordening in heel Harderwijk vanwege demonstratie

De politie is al met veel busjes aanwezig in Harderwijk.
De politie is al met veel busjes aanwezig in Harderwijk. © Persbureau Heitink
HARDERWIJK - De demonstratie van Nederland in Verzet in Harderwijk van vrijdagavond mag doorgaan. Dat heeft burgemeester Harm-Jan van Schaik besloten in overleg met de politie en het Openbaar Ministerie. Wel heeft hij een noodverordening voor de hele gemeente afgekondigd.
Nederland in Verzet wil vrijdag vanaf 19.00 uur protesteren tegen het kabinetsbeleid. Het idee van organisator Michel Reijinga was om ook langs de deuren te gaan van stikstofminister Christianne van der Wal en Norbert Dikkeboom, de initiatiefnemer achter een collectieve aangifte tegen Viruswaarheid-voorman Willem Engel.
Burgemeester Van Schaik heeft daar ‘om veiligheidsredenen’ een stokje voor gestoken. Er wordt nog overlegd met de organisatie van de demonstratie over hoe de route er dan wel uit komt te zien.

Preventief fouilleren

De noodverordening in Harderwijk gaat vrijdag om 16.00 uur in en blijft tot 4.00 uur ’s nachts van kracht. De politie kan daardoor onder meer preventief fouilleren en mensen verzoeken de gemeente te verlaten.
Van Schaik zegt de demonstratie toe te staan, omdat ‘vrijheid van meningsuiting in Nederland een groot goed is’. “Er is mij, met de onrust eerder deze week in Hierden nog vers in het geheugen, veel aan gelegen de openbare en orde en veiligheid te waarborgen”, aldus de burgemeester.

Hoeveel demonstranten komen naar Harderwijk?

Het is onduidelijk hoeveel demonstranten er vrijdag naar Harderwijk komen. “Het is door alle acties die er nu zijn nog nooit zo onduidelijk geweest als nu. Het kan dat er 250 mensen komen, maar het kan ook dat alles en iedereen naar Harderwijk komt”, zei organisator Michiel Reijinga donderdag.
Afgelopen dinsdag liep een protest in de straat van minister Van der Wal in Hierden nog uit de hand. Voor de omgeving van haar woning gold al een noodverordening.

Zie ook: