Gelderland

'Onhaalbaar', zeggen gemeenten over extra sociale huurwoningen

Nieuwbouw in de gemeente Ede.
Nieuwbouw in de gemeente Ede. © Omroep Gelderland
EDE - Bijna een derde van alle woningen in een gemeente moet per 2030 sociale huur zijn. Dat is althans het streven van minister Hugo de Jonge voor Wonen. Maar meerdere Gelderse gemeenten zitten daar nu nog onder en noemen die doelstelling onhaalbaar.
Zo telt de gemeente Rozendaal slechts 7 procent sociale huurwoningen, blijkt uit gegevens van Datawonen.nl. Ook de gemeenten Oost-Gelre, Winterswijk, Aalten en Barneveld komen met 14 tot 17 procent bij lange na niet aan de doelstelling van de minister.
Van de grote Gelderse steden is Ede de enige die het gewenste percentage van 30 procent verreweg niet haalt: daar is 19 procent van de woningen sociale huur. Apeldoorn, Arnhem, Harderwijk, Nijmegen, Wageningen en Zutphen zitten daar allemaal wel bij in de buurt, of eroverheen.

'Ook particuliere verhuur meerekenen'

De gemeenten wijzen er desgevraagd op dat het daadwerkelijke percentage goedkope huurwoningen hoger ligt als je niet alleen kijkt naar de woningcorporaties maar ook de particuliere verhuur meeneemt. “Van de particuliere huurwoningen valt zo’n 60 procent binnen de sociale huur, is onze realistische inschatting. Totaal brengt ons dat op 23,6 procent sociale huur”, zegt bijvoorbeeld de gemeente Aalten.
Maar het percentage van 30 procent is daarmee nog steeds niet binnen handbereik. Een onmogelijke opgave, zegt de gemeente dan ook.. “Dan zouden we tot 2030 zeker nog duizend sociale huurwoningen toe moeten voegen. Dat is onmogelijk.”
Volgens Aalten is er ook helemaal geen behoefte aan zoveel sociale huurwoningen. Die gemeente focust zich daarom liever op woningen waar in de gemeente vraag naar is en dat zijn vooral goedkope koopwoningen. “De afspraak die we daarover hebben gemaakt, is dat bij bouwprojecten tenminste 50 procent van de woningen sociale huur of goedkope koop is”, laat Aalten weten.

Regionaal afstemmen

Ook Rozendaal ziet een van bovenaf opgelegd percentage niet zitten. De gemeente zet in plaats daarvan in op een regionale afstemming van het aantal sociale huurwoningen: als er in de ene gemeente wat meer wordt gebouwd, hoeft er in de andere wat minder. “Het strikt vasthouden aan percentages per gemeente past niet binnen deze werkwijze en heeft dan ook niet onze voorkeur. Mede omdat het grootste deel van Rozendaal is aangewezen als Natura-2000 gebied en er hierdoor nauwelijks mogelijkheden zijn om nieuwe woningen te realiseren.”
De gemeente Ede, Barneveld en Winterswijk zeggen zelf ook met het percentage van 30 procent te werken, maar dan alleen voor nieuwbouw. “Om 30 procent van de totale bestaande woningvoorraad in onze gemeente te krijgen in de categorie sociale huur, zouden er de komende jaren duizenden nieuwe sociale huurwoningen moeten worden bijgebouwd”, rekent wethouder Leon Meijer van Ede voor. “Gezien de huidige markt, met de stijging van bouwkosten, is dit erg lastig. Bovendien wil de gemeente voorkomen dat in nieuwbouwplannen teveel dezelfde woningen worden gebouwd. We bouwen tenslotte niet alleen woningen maar vooral nieuwe wijken. En de gemeente wil die wijken toekomstbestendig en divers laten zijn.”
Benieuwd hoeveel sociale huur jouw gemeente telt? Bekijk het hier: