Noord-Veluwe

Winnaars van verkiezingen vallen buiten college: 'Minachting van de Puttenaren'

Wij Putten en VVD zijn teleurgesteld over nieuwe coalitie.
Wij Putten en VVD zijn teleurgesteld over nieuwe coalitie. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Wij Putten en VVD zijn er op z'n zachtst gezegd niet blij mee dat zij buiten het nieuwe Puttense college vallen. "We zijn onthutst dat er geen rekening is gehouden met de verkiezingsuitslag", zegt VVD-voorman Albert de Bruin. "Het nieuwe college is beslist geen afspiegeling van de Puttense samenleving", voegt Herman Luitjes van Wij Putten toe. Eerder deze week werd bekend dat de vier overige raadsfracties: GemeenteBelangen, ChristenUnie, SGP en CDA de coalitie gaan vormen.
Wij Putten bleek bij de afgelopen verkiezingen de winnaar met vier zetels, één minder dan de partij daarvoor had. De VVD kwam na afwezigheid terug in de raad. De partij won uit het niets drie zetels. ChristenUnie en CDA verloren beiden een zetel en behielden er drie. GemeenteBelangen en SGP wonnen én verloren niks en hielden hun drie zetels.
Lange tijd leek het erop dat het nieuwe gemeentebestuur uit Wij Putten, VVD en SGP (tien van de negentien zetels) zou gaan bestaan. De VVD kwam in de plaats van de ChristenUnie, die daarvoor twaalf jaar lang met Wij Putten en SGP in het college zat. Maar nadat het coalitieakkoord al rond was, besloot SGP de stekker eruit te trekken. Er zou 'chemie' missen tussen de partijen.

'Minachting'

Een onafhankelijk informateur moest de zaak uit het slob trekken. Een nieuwe coalitie van GemeenteBelangen, ChristenUnie, SGP en CDA is volgens hem haalbaar. Na de zomer worden de plannen gepresenteerd. Wij Putten (progressief) en VVD (liberaal) blijven met lege handen achter en dat zit de twee verkiezingswinnaars niet lekker.
“Een college van Gemeentebelangen, ChristenUnie, SGP en CDA kan met twaalf zetels rekenen op voldoende steun, maar is beslist geen afspiegeling van de Puttense samenleving. Vooral nu de christelijke partijen voor het eerst hun meerderheid in de raad zijn kwijtgeraakt", zegt Luitjes.
De Bruin: "De coalitie die nu gevormd wordt kent minder zetels dan vier maanden geleden; de grootste politieke partij (Wij Putten) en de grootse winnaar (VVD) worden nu genegeerd. Kortom: minachting voor de Puttenaren die hebben gestemd. De uitslag is niet leidend maar verworden tot een optie."
Waarom de twee partijen niet in het nieuwe college zitten, blijft gissen, al gaf informateur Hans van Overbeeke wel een voorzet: "Er is tussen GemeenteBelangen, ChristenUnie, SGP en CDA geen sprake van reserves jegens elkaar en zijn bereid en in staat de coalitie te vormen”, schreef hij in een persbericht. Wij Putten reageert: “In het moeizame proces van de formatie heeft Wij Putten geen enkele andere partij uitgesloten. Extra wrang dat wij nu aan de zijlijn komen te staan.”

'Urk van de randmeren'

Ondertussen wordt er op Twitter, voornamelijk door de achterban van VVD, flink kritiek geuit op de aanstaande nieuwe coalitie. Twitteraars zijn bang dat Putten terug in de tijd gaat en dat de winkels bijvoorbeeld op Tweede Kerstdag niet meer open mogen, dat er minder ruimte is voor evenementen en dat de horeca op zondag dicht blijft. "Ik ben bang dat we het nieuwe Urk van de randmeren gaan worden", schrijft iemand.
Of dat gaat gebeuren, is nog maar de vraag. Eerst moet de nieuwe coalitie haar plannen presenteren. Waarschijnlijk gebeurt dit na de zomervakantie.