Gelderse Vallei

Méér betalen voor een stukje vlees of een vliegticket: de bereidheid is er in onze provincie

Extra betalen voor een stukje vlees, de gemiddelde Gelderlander is daartoe bereid.
Extra betalen voor een stukje vlees, de gemiddelde Gelderlander is daartoe bereid. © ANP
Het is boeren een flinke doorn in het oog: de, in hun ogen, lage prijs die zij krijgen voor het voedsel dat ze produceren - en dat al jarenlang. Kan die prijs omhoog? Ja, zegt het merendeel van de consumenten.
"Het verdienmodel in de landbouw, daar klopt niks van. Voor het eitje dat ik produceer krijg ik 10 cent, het ligt voor 34 cent in de winkel. Van die marges klopt niks. De boer heeft niks, de rest gaat met het geld lopen", zei een boer op de Veluwe eerder tegen Omroep Gelderland.
Ook bij het Kamerdebat over het stikstofbeleid ging het afgelopen week uitgebreid over de prijs die boeren ontvangen en over hun toekomstperspectief. Minister Henk Staghouwer moet voor Prinsjesdag aan de Kamer een uitgewerkt plan voor de boeren hebben, zodat de boeren weten waar ze aan toe zijn én hoe ze in de toekomst hun brood kunnen blijven verdienen.

Hoe komt de boer nog rond?

Met de plannen van het kabinet zoals die er nu liggen, lijkt alles er op dat er minder vee zal overblijven. Kunnen boeren daar nog van rondkomen? In samenwerking met Right Marktonderzoek vroeg Omroep Gelderland aan inwoners van de provincie of zij bereid zijn méér te betalen voor producten in de supermarkt, wanneer dat een bijdrage levert aan de oplossing van het stikstofprobleem.
Twee op de drie ondervraagden zijn daartoe bereid. Eén op de drie wil het niet: zij geven vooral als reden dat het leven al duur genoeg is en mensen nu al amper kunnen rondkomen.
Boodschappen zijn al fors duurder geworden, de klanten zijn geen melkkoeien
Deelnemer enquête
De groep die wél meer wil betalen, legden we de vraag voor hoeveel zij bereid zijn extra neer te leggen voor een product dat normaal 5 euro zou kosten:
Veelgehoord punt van critici is dat het in de stikstofplannen alleen maar over de agrariërs gaat. Andere sectoren worden nog niet genoemd in de plannen van stikstofminister Christianne van der Wal. Die plannen moeten nog duidelijk worden - en inwoners van onze provincie vinden dat die flink moeten bijdragen aan de stikstofreductie.
Bijna 80 procent van de ondervraagden vindt dat sectoren als luchtvaart en industrie harder moeten worden aangepakt dan nu gebeurt. De luchtvaart moet volgens een zelfde aantal ondervraagden krimpen.
Bijna de helft van de Gelderlanders is bereid om méér geld neer te leggen voor een vliegticket dan ze nu doen. 19 procent wil dat niet, een derde zegt sowieso al nooit te vliegen.
49 procent van de ondervraagden zegt meer te willen betalen voor een ticket, maar hoeveel willen zij extra ophoesten bij een prijs van 500 euro?