Rijk van Nijmegen

Keti Koti moet nog doorbreken in Gelderland, maar wat is het eigenlijk?

Samenzijn is een belangrijk onderdeel van het Keti Koti festival.
Samenzijn is een belangrijk onderdeel van het Keti Koti festival. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is 1 juli, de dag van Keti Koti. Op deze dag wordt de afschaffing van de slavernij gevierd. In Gelderland is de feestdag langzaam aan het doorkomen.
Opvallend is dat op de dag zelf nauwelijks Keti Koti wordt gevierd in deze provincie. In Nijmegen wordt alleen in Culturele Broedplaats Hubert aandacht geschonken aan Keti Koti met authentiek Surinaams eten en Caraïbische muziek.
In andere Gelderse plaatsen wordt Keti Koti wel gevierd, maar niet altijd op 1 juli. In het Afrika Museum in Berg en Dal was het op 18 juni al Keti Koti dag met een festival, waar 4500 mensen op af kwamen.

Veel aandacht in Arnhem

In Arnhem was er in Sonsbeek Park een Keti Koti-herdenking op 30 juni met onder meer burgemeester Marcouch als spreker. En op 1 juli is er een viering in het Theater aan de Rijn. De provinciehoofdstad pleitte er vorig jaar al voor om van Keti Koti tot nationale feestdag uit te roepen en het is nu de tweede keer dat Arnhem Keti Koti viert.
In het Openluchtmuseum wordt er aandacht aan geschonken, maar dan in het kader van thema Vrijheid. Dit weekend zijn er speciale projecten rondom de feestdag. Ook in Rheden was er donderdagavond een Keti Koti-evenement en in de bibliotheek van Velp is er de komende twee weken een tentoonstelling. Maar andere Gelderse plaatsen besteden er nog geen aandacht aan.

Wat is Keti Koti?

Keti Koti is een van oorsprong Surinaamse feestdag en betekent letterlijk Gebroken Ketenen. Op 1 juli 1863 werd de slavernij afgeschaft door het Koninkrijk der Nederlanden. Of eigenlijk 1873, want hoewel de slavernij werd afgeschaft in 1863, waren de tot slaaf gemaakte mensen nog tien jaar lang verplicht om op de plantages te blijven werken.
Na het afschaffen van de slavernij kwamen ruim 45.000 oorspronkelijk Afrikaanse tot slaaf gemaakte mensen vrij, waarvan 34.441 in Suriname. Keti Koti wordt in Suriname ook wel Dag der Vrijheden of Kettingsnijden genoemd. In Suriname is Keti Koti vanaf 1955 een officiële feestdag.

Monument in Amsterdam

Naast Suriname en de Antillen, wordt het festival ook in Nederland gevierd. In het Oosterpark in Amsterdam staat sinds twintig jaar een het Nationaal Monument Slavernijverleden. Sinds 2009 wordt het in Amsterdam ook gevierd.
Vorig jaar bood burgemeester Halsema officiële excuses aan 'voor de belangrijke rol die deze stad en haar bestuurders hadden in de handel in mensen'. En volgde er ook een oproep om van Keti Koti een officiële feestdag te maken.