Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Bemiddelaar moet boeren en politiek bij elkaar brengen

Caroline van der Plas (BBB) en Premier Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer over de boerenprotesten.
Caroline van der Plas (BBB) en Premier Mark Rutte tijdens een debat in de Tweede Kamer over de boerenprotesten. © ANP
DEN HAAG - VVD en CDA vinden dat het gesprek met boeren weer op gang moet worden gebracht na alle protesten van de afgelopen weken, waarvan een deel uit de hand liep. De Tweede Kamer debatteerde donderdagavond over de boerenprotesten.
Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) kreeg meerdere keren boze boeren in haar straat in Hierden. Burgemeester Harm-Jan van Schaik van Harderwijk kondigde deze week een noodverordening af in Hierden. Die duurt een week; iedereen die niets in de buurt waar Van der Wal en haar gezin wonen te zoeken heeft, kan worden weggestuurd.

Plan voor commissie

CDA-fractieleider Pieter Heerma vroeg tijdens het Kamerdebat steun aan VVD'er Hermans voor het plan om een verzoeningscommissie met een onafhankelijke voorzitter aan te stellen die het gesprek tussen boeren en kabinet weer op gang moet brengen. "Om de verhoudingen te normaliseren", aldus Heerma. Hermans zei zijn voorstel te steunen.
Ook Gert-Jan Segers van de ChristenUnie wil graag dat het gesprek met de boeren wordt hervat. Hij vindt het voorstel van het CDA een 'goede suggestie'. Volgens Segers moet boeren ook duidelijk worden gemaakt dat er nog wel perspectief voor hen is in Nederland. "Maar niet meer op de oude manier."
PVV-leider Geert Wilders en SGP-fractievoorzitter Kees van der Staaij begrijpen niet dat de regeringspartijen vasthouden aan de kaders van de stikstofplannen. "Ga je het gesprek dan niet te veel belasten?", vraagt Van der Staaij zich af. Het zou bij boeren kwaad bloed kunnen zetten, juist omdat zij de stikstofplannen al te veel een 'dictaat' vinden, denkt hij.
Maar volgens Heerma bieden de plannen ruimte voor de provinciebesturen om te kijken hoe de stikstofdoelen worden gehaald. Ook vindt hij dat er 'te veel partijen in het parlement' zijn die volgens hem doen alsof het hele platteland wordt leeg geveegd. "Zij willen elke poging tot verzoening, tot een gesprek om de zaken te normaliseren, kapotmaken door beelden op te roepen die niet kloppen."
Premier Mark Rutte is voor een onafhankelijk bemiddelaar die het gesprek tussen het kabinet en de boeren weer op gang kan brengen. Hij zal hierover binnen een week een voorstel doen aan de Tweede Kamer, zei Rutte tijdens een debat over de boerenprotesten tegen de stikstofplannen. Ook zei hij niet te willen tornen aan de doelstellingen van de plannen.