Gelderland

Rookmelder vanaf nu verplicht: dit moet je weten als je er geen hebt

Rookmelders worden vanaf 1 juli verplicht in ieder huis.
Rookmelders worden vanaf 1 juli verplicht in ieder huis. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Vanaf vandaag is het verplicht op iedere verdieping van je huis minimaal één werkende rookmelder aan het plafond te hebben. Hier lees je waar je ze moet hangen en of er controles worden uitgevoerd.
Ellen te Riele werkt bij het Nederlands Instituut Publieke Veiligheid (NIPV) in Arnhem en Brandweer Nederland. "Vanaf 1 juli is iedereen verplicht minimaal één rookmelder op elke verdieping te hebben hangen", legt ze uit. "Niet alleen woningeigenaren, maar ook verhuurders en woningcoöperaties. In die laatste categorie worden ze nu massaal opgehangen."
Bij een rondvraag door Omroep Gelderland blijkt dat verschillende instanties, waaronder de NIPV, veel waarde hechten aan de aanwezigheid van rookmelders in huis. "Mensen vergeten wel eens dat als je slaapt, je neus ook slaapt. Je hebt echt geluid nodig om wakker te worden. Daar is de melder voor. Als je wakker wordt van het alarm, heb je drie minuten de tijd om weg te komen. En dan kun je een eind vluchten", aldus Te Riele.

Wat kost een rookmelder?

Wie bang is dat het brandveilig maken van een huis een dure uitgave is, heeft het mis. Te Riele: "Ze zijn al vanaf tien euro verkrijgbaar. Wij adviseren liever iets duurdere varianten, omdat je daarvan de batterijen maar eens in de tien jaar moet verwisselen. Dat is veiliger. Die versies zijn vanaf zestien euro verkrijgbaar."

Waar moet de melder hangen?

Als je een rookmelder hebt aangeschaft, ben je er nog niet. Niet alleen de hoogte, maar ook de positie is van belang in de effectiviteit van het apparaat. "Rookmelders hang je op de eerste plaats op in de vluchtweg. Dus in de gang naar de buitendeur. Wij raden verder aan om in ieder geval de melders op te hangen op de plekken waar je slaapt, de slaapkamer dus", vertelt Te Riele.
Ook wordt er getipt dat de melder niet dicht bij een open raam geplaatst moet worden en dat het belangrijk is om het apparaat minimaal vijftig centimeter van een muur of een hoek af te hangen. Twijfel je of jouw rookmelders goed hangen? "Kijk voor meer info over het plaatsen ook op rookmelders.nl", tipt Te Riele.

Wordt er gecontroleerd?

"De handhaving is aan het gemeentebestuur. Dat is hun taak en het is straks aan hen hoe ze het handhaven. Daar spelen wij als NIPV geen rol in", besluit Te Riele.
De afgelopen weken zijn er bij de politie meerdere meldingen binnengekomen van inbrekers die zich voordoen als handhaver. Ze vertellen dan dat ze rookmelders komen controleren, maar gaan er vervolgens met waardevolle spullen vandoor. De politie waarschuwt iedereen daarom goed op te letten en mensen nooit zomaar binnen te laten.
Verzekeraars doen vooralsnog niet moeilijk met het uitkeren van schade, mocht je geen rookmelder in huis hebben.
Zie ook: