Rivierengebied / Arnhem en omstreken

Lerarentekort wordt problematischer, school moet zelfs sluiten

Door het lerarentekort heeft een school onlangs de deuren moeten sluiten
Door het lerarentekort heeft een school onlangs de deuren moeten sluiten © ANP
TIEL - Het lerarentekort wordt steeds nijpender op Gelderse scholen. Een week geleden moest een school in Tiel zelfs besluiten de deuren te sluiten omdat vacatures niet meer konden worden gevuld. "Het tekort is zorgelijk."
De Prinses Margrietschool in Tiel moet vanaf 22 oktober de deuren sluiten, maakte scholenkoepel Christelijk Primair Onderwijs Betuwe en Bommelerwaard (CPOB) vorige week bekend. De organisatie nam het besluit, omdat ze onvoldoende nieuwe leerkrachten kon vinden voor volgend schooljaar. Voor de zeventig leerlingen wordt een passende oplossing gezocht, zegt voorzitter Karen van Rijswijk. "Het is een pijnlijk besluit, maar helaas noodzakelijk."

'Niet haalbaar'

De school werd eerder dit jaar door de onderwijsinspectie als 'zeer zwak' beoordeeld. Om de school weer op peil te krijgen was een 'hecht en ambitieus' team van leerkrachten nodig, dus geen invalkrachten, zegt Van Rijswijk. "Maar dat blijkt helaas niet haalbaar."
Het lerarentekort is een landelijk probleem dat ook in Gelderland steeds nijpender wordt. Uit een analyse van het UWV in juni blijkt dat de situatie in onze provincie nu op veel plekken vergelijkbaar is met die in de Randstad in 2019. Met name het Rivierengebied en de Veluwe hebben te maken met krapte.

Openstaande vacatures

"Het tekort is zeker zorgelijk", zegt ook Pim Spijker, voorzitter van scholenkoepel Fluvium met twintig scholen in de Betuwe. "Bij Fluvium hebben we nog de nodige vacatures openstaan voor komend schooljaar. Ook aan schoolleiders is een tekort. We hebben de afgelopen tijd veel met interim-directeuren moeten werken. Dat zijn dure oplossingen."
Fluvium sloot zelf vorig jaar basisschool Isandra in IJzendoorn vanwege een tekort aan docenten. Er waren al langer plannen om de school te sluiten: dat zou eigenlijk deze zomer gebeuren. Maar het bestaande lerarenteam wachtte niet af en vond al snel een andere baan. De twee vacatures die daardoor ontstonden konden niet worden ingevuld en dus ging de school een jaar eerder dicht.

Vierdaagse week

Ook bij de Delta Scholengroep, met 25 basisscholen in Arnhem en omstreken, voelen ze het lerarentekort. "We hebben steeds meer moeite om leerkrachten voor alle klassen te vinden. Schoolsluiting is niet aan de orde. We zijn hoopvol dat het voor het nieuwe schooljaar weer gaat lukken", laat een woordvoerder weten.
We moeten meer samenwerken in plaats van concurreren met elkaar
Ook Spijker heeft er vertrouwen in dat de huidige vacatures bij Fluvium op tijd ingevuld kunnen worden. "Maar het lerarentekort loopt ook in de Betuwe op", zegt hij. "Ik heb zelf tot voor kort in Amersfoort gewerkt, en daar is net besloten dat een van de scholen na de zomer met een vierdaagse week start. Ook in Amsterdam is er onlangs besloten een school dicht te doen vanwege het lerarentekort. We moeten daar nu van leren en meer samenwerken met schoolbesturen onderling, in plaats van met elkaar te concurreren. Dat werkt averechts."

'Onorthodoxe maatregelen nodig'

Spijker vindt daarbij de ministers voor Onderwijs Dennis Wiersma (Primair en Voortgezet Onderwijs) en Robbert Dijkgraaf (Mbo en Hoger Onderwijs) aan zijn zijde. Afgelopen vrijdag riepen ook zij op tot 'onorthodoxe maatregelen' om het lerarentekort aan te pakken. Zo zouden leraren die meer uren gaan werken, een bonus kunnen krijgen. Ook zouden scholen flexibeler met werktijden om moeten gaan, zodat leraren hun eigen kinderen naar school of de opvang kunnen brengen.
Zie ook: