Stedendriehoek

Eén jaar statiegeld op plastic flesjes, maar hier levert (bijna) niemand ze in

'Slechts een fractie van de verkochte flesjes komt terug', zegt manager Gerard van Dreven.
'Slechts een fractie van de verkochte flesjes komt terug', zegt manager Gerard van Dreven. © Omroep Gelderland
UGCHELEN - Precies een jaar geleden werd statiegeld ingevoerd op kleine plastic drinkflessen. Volgens de laatste cijfers wordt 80 procent van de verkochte statiegeldflessen weer ingeleverd. Toch weten maar weinig mensen dat die flessen ook teruggebracht kunnen worden bij bemande tankstations langs de snelweg. "Ze promoten het niet."
Een zak die voor nog geen derde is gevuld met plastic flessen. Dat is de 'oogst' van een jaar lang statiegeldflessen inzamelen bij Total tankstation De Paal langs de snelweg bij Wilp. “Ik denk dat het er een stuk of 85 zijn. Echt heel weinig”, zegt stationsmanager Corina van Raaij. “Mensen weten het gewoon niet.”
Kijk naar een korte reportage:
Eén jaar statiegeld op plastic flesjes, maar hier levert (bijna) niemand ze in
Even verderop langs de A1, bij BP De Hucht te hoogte van Ugchelen, is het een soortgelijk verhaal. De container met statiegeldflessen is voor een kwart gevuld. “Slechts een fractie van de verkochte flesjes komt terug”, weet manager Gerard van Dreven. “Ik denk dat de meesten de flesjes mee naar huis nemen en met de grote boodschappen wegbrengen naar de supermarkt.”

Verplichte inname

Bemande tankstations langs Nederlandse snelwegen zijn verplicht om statiegeldflessen in te nemen. 15 cent voor een klein drinkflesje, 25 cent voor een grote. De manager van De Hucht vindt het goed om die service te bieden, maar vraagt zich af of het te moeite waard is: “Het neemt ruimte in, en die hebben we maar beperkt.”
Innamepunten krijgen 2 tot 4 eurocent handling fee terug voor een statiegeldfles. Dat is nog niet uitgekeerd aan de twee pompstations langs de A1. Domweg omdat ze hun inzamelzakken nog niet vol hebben. “Omslachtig”, vindt van Raaij. “Omdat we straks moeten gaan tellen hoeveel flesjes retour gaan.”
Statiegeld Nederland zegt dat 95 procent van alle teruggebrachte statiegeldflessen wordt ingeleverd bij de supermarkten. Volgens een woordvoerder weten steeds meer mensen dat tankstations ook statiegeld teruggeven. “Een jaar geleden wist 21 procent van de 30-plussers dat. Nu 28 procent. Onder jongeren ligt dat percentage op 32.”
In Nederland worden jaarlijks 600 miljoen grote flessen en 900 miljoen kleine flessen op de markt gebracht. Statiegeld Nederland streeft ernaar om 90 procent daarvan weer in te nemen. “Dat is een harde doelstelling voor 2024. Dan is er een evaluatie met het ministerie het het Afvalfonds”, aldus een woordvoerder. “We zijn er nog niet. In februari zaten we op 80 procent. We voeren het hele jaar campagne.”

Overlast of kans

Dat weinig automobilisten hun flessen langs de snelweg inleveren, komt ook een beetje door de tankstations zelf. Dat denkt René Hissink, directeur van het Apeldoornse Tomra, dat emballageautomaten produceert. “Ze promoten het niet. Als je je flesje leeg hebt, nemen ze het handmatig in. Maar het liefst hebben ze dat je het naar de supermarkt terugbrengt. Ze zien het als een overlast en niet als een kans", zegt hij.
“Je kunt laten zien dat je milieutechnisch goed bezig bent. En commercieel kun je er ook voordeel uit halen.” De Tomra-directeur doelt op commerciële activiteiten met machines, zoals promoties op het scherm of koppeling met een klantenkaart.”
Pompstationmanager Van Raaij erkent dat ze weinig extra's doet om klanten te wijzen op de statiegeldflesseninname. “We zijn er niet actief meer mee bezig om het te promoten, maar we hebben nog wel een bord staan.” Ze wijst naar een poster van A2-formaat bij de uitgang.
Het helemaal afschaffen hoeft voor de tankstationmanagers nou ook weer niet. “Er zitten ook buitenlandse chauffeurs op de weg. Voor die mensen is het fijn dat ze hun statiegeld terug kunnen krijgen. Het is een stukje service die je biedt.”
Statiegeld Nederland voerde onderzoek uit naar inzameling bij bemande tankstations. Door mysteryguests in te zetten weet de stichting dat in 90 procent van de gevallen A-merkflessen werden ingenomen. Bij huismerkflesjes begonnen medewerkers te twijfelen óf ze konden de flesjes niet scannen. “Daarover zijn we nu in gesprek met de hoofdkantoren van de organisaties”, aldus een woordvoerder.