Rijk van Nijmegen

Ronnie Ruysdael blaast piratenlied uit 1977 nieuw leven in

Zanger Ronnie Ruysdael.
Zanger Ronnie Ruysdael. © Management Ronnie Ruysdael
NIJMEGEN - Ronnie Ruysdael uit Nijmegen heeft een nieuw liedje. Of eigenlijk, hij heeft een oud liedje nieuw leven in geblazen. Het nummer Adé, m'n kleine Paloma van het Sneeuwbal Trio uit 1977 is opnieuw uit. Met een echte clip met daarin Ruysdaels eigen dochter. "Het is een lied van afscheid en hoop", zegt de feestzanger.
Koos Hindriks (76) uit het Drentse Gasselte was de componist van het nummer waarmee Ruysdael 45 jaar later de hitlijsten probeert te bestormen. Het lied uit 1977 was razend populair, haalde zelfs de Top 40 en stond er weken in.
De liedjesschrijver is blij verrast dat zijn nummer weer in de belangstelling staat. "Het is al vaker gecoverd, maar die van Ronnie is wel de beste", zei hij donderdagmiddag op Radio Gelderland.
Zo klinkt het originele Adé, m'n kleine Paloma van het Sneeuwbal Trio, de tekst gaat eronder verder:
Piratenmuziek was in hogere kringen not done, weet Ronnie Ruysdael over zijn jonge jaren. "Je liep in spijkerbroeken met wijde pijpen en het was niet de bedoeling dat je piratenmuziek mooi vond. Maar het was een van de lievelingsnummers van mijn vader die vrij vroeg is overleden."
Het gaat over afscheid en hoop
Het zijn verwarrende tijden, zegt de Nijmeegse feestzanger. En dan is het thema van Adé, m'n kleine Paloma actueel. Ruysdael vertelt dat het nummer onlangs opdook: "Ik hoorde dit liedje en het was gewoon een mooi liedje. Het gaat over afscheid en over de hoop dat je elkaar weer ziet. Op dit moment zijn er veel mensen in de wereld die afscheid van elkaar moeten nemen en ze hopen dat ze elkaar weer zullen terugzien."
Hij maakte ook een videoclip, compleet met bootje en een nieuwe Paloma. Gespeeld door zijn eigen dochter.
Het Drents/Groningse Sneeuwbal Trio bestond van 1975 tot 1983. Hindriks: "Mensen die dit nummer nu mooi vinden waren niet eens geboren toen we waren gestopt. We hebben zes platen gemaakt. Niet gek voor een band die gewend was te spelen op feestjes en bruiloften."
Optreden doen de drie leden van het Sneeuwbal Trio niet meer. "Op een gegeven moment heb je een leeftijd bereikt dat je het niet meer moet doen. Stel je voor dat je nu op de bühne komt en je bakt er niks van en je wordt uitgefloten, dat risico ga ik niet meer aan", besluit Hindriks.
Hoe klinkt het nummer anno 2022? Zo.