Rivierengebied

Betuwse Kersendagen! Maar waarom zijn ze er niet het hele jaar?

Kersen uit de Betuwe
Kersen uit de Betuwe © Gerard Poldervaart
DEIL - Of het nou juli of december is, het hele jaar door kan je appels en peren halen. Met kersen zit dat anders. Dit fruit is seizoensgebonden en alleen vanaf half juni zo'n acht weken verkrijgbaar. "Kersen kan je niet zolang koel bewaren", zegt kersenteler Aart Blom aan het begin van dit weekend tijdens de Betuwse Kersendagen in Wadenoijen.
Blom uit Deil teelt zo'n 35 jaar kersen. Hij geeft aan dat het met kersen anders werkt dan met peren en appels. "Appels en peren gaan speciale cellen in. Hierin heb je een bepaalde temperatuur en krijgen de appels en peren bijna geen lucht, waardoor ze een heel jaar houdbaar blijven. Dit werkt niet met kersen. Die kunnen niet zolang bewaard worden. Dan gaat de smaak eraf."

Vroeg kersenseizoen dit jaar

Het kersenseizoen begon dit jaar eerder dan in 2021. "Dat komt door het zonnige weer. Op 27 mei had ik al het allereerste kistje. Vorig jaar was dat op 11 juni. Het gevolg is wel dat het seizoen eerder stopt dan normaal, zo rond begin augustus", vertelt Blom.
Klanten komen uit Amsterdam en rijden twee, drie uur voor kersen
Een uitvinding voor een heel jaar kersen is nog niet gevonden. De 52-jarige Blom houdt zich daar niet mee bezig. "Ik vind het juist mooi dat kersen alleen in een bepaald seizoen beschikbaar zijn. Klanten komen uit onder meer Amsterdam en rijden twee, drie uur voor kersen. Als je het het hele jaar kan krijgen, dan gaat dat bijzondere eraf."