Arnhem en omstreken / Noord-Veluwe

Huisartsen voeren vandaag massaal actie

Huisarts Jacqueline Berends, rechts op de foto, protesteert vandaag voor haar eigen praktijk in Dieren.
Huisarts Jacqueline Berends, rechts op de foto, protesteert vandaag voor haar eigen praktijk in Dieren. © Jacqueline Berends
DIEREN - Huisartsen in Nederland trekken vandaag massaal naar Den Haag, maar huisartsengroep Hagenau uit Dieren is niet van de partij. Die voert actie voor de deuren van hun eigen praktijk, juist om de eigen patiënten uit te leggen waarom ze vaker 'nee' te horen krijgen.
Dierenaren zullen dat zeker deze zomer vaker horen. "Het is dit jaar voor het eerst dat we geen waarneming hebben kunnen regelen tijdens de zomervakantie. Dus mensen krijgen een bandje te horen dat ze echt alleen terechtkunnen voor spoed", vertelt huisarts Jacqueline Berends.
Ze voert vandaag met haar collega's actie: niet in Den Haag, zoals de meesten in Nederland, maar voor haar deur in Dieren. De huisartsen willen meer tijd voor de patiënt, minder drukte op de huisartsenposten buiten kantoortijden, betaalbare huisvesting voor hun praktijk en een oplossing voor de wachtlijsten elders in de zorg. Want als het daar vastloopt, komt het uiteindelijk weer op het bordje van de huisarts terecht.
Hoe groot is de werkdruk onder Gelderse huisartsen eigenlijk?

De meest recente cijfers komen van onderzoeksinstituut Nivel dat daarover in 2020 een enquête hield: vooral in de arbeidsmarktregio Midden-Gelderland ervaren veel huisartsen (66 procent) de werkdruk als hoog. In de Achterhoek is dat percentage 46 procent, in Zuid-West Gelderland 48 procent en in de regio Noordwest-Veluwe en Stedendriehoek 62 procent.

Hele andere cijfers komen naar voren in een enquête van Stichting Sociaal Fonds Huisartsenzorg, uit 2019. Daar is de ervaren werkdruk zelfs bijna twee keer zo hoog: Midden-Gelderland 88,5 procent, Achterhoek 89,2 procent, Zuid-West Gelderland 79,7 procent en Noord-West Veluwe/Stedendriehoek 90,6 procent. Volgens het Nivel kan het verschil verklaard worden door de coronapandemie. Toen hadden huisartsen het in het begin tijdelijk wat rustiger, omdat er juist minder patiënten naar de praktijk kwamen.

Administratieve rompslomp

Berends: "We zijn de hele dag bezig met prioriteiten stellen en dan zal iedereen het met ons eens zijn dat de administratieve rompslomp het minst belangrijk is. Maar die individuele patiënt moet je dan wel steeds teleurstellen."
Ze geeft enkele voorbeelden van papieren bureaucratie die steeds weer bij de huisarts op het bordje belandt. "Vorig jaar wilde de gemeente dat huisartsen een verklaring afgaven voor mensen die, bijvoorbeeld vanwege het gebruik van incontinentiemateriaal, grotere afvalbakken wilden hebben. Alsof wij politieagentje daarover zijn."
"We hebben de ambtenaar gebeld en gezegd: dit gaan we niet doen. Maar dan krijg je als eerste reactie: het is toch maar een kleine moeite? Maar elk briefje is een kleine moeite, maar per saldo is het heel veel. Er zijn ook allerlei instanties die ergens een urgentieverklaring voor willen hebben. Of we moeten voor de zoveelste keer verklaren dat mensen bepaalde hulpmiddelen nodig hebben omdat ze chronisch ziek zijn."

Alleen spreekuur

De huisartsenpraktijk van Berends in Dieren houdt vanwege de actie alleen spreekuur door doktersassistenten. Zij kunnen bijvoorbeeld oren uitspuiten. "We willen natuurlijk wel dat er mensen komen, anders kunnen wij niet met ze in gesprek."
De huisartsen zelf staan voor de deur om hun boodschap te verkondigen. "We kunnen het niet meer zelf oplossen. De overheid, de zorgverzekeraars, dáár moet wat gebeuren. En van patiënten vragen we om meer begrip dat dingen niet altijd direct oplosbaar zijn."