Stedendriehoek

Burgemeester van Apeldoorn werd overvallen door boerenacties, daarom noodverordening

Boeren werden tegengehouden in Apeldoorn.
Boeren werden tegengehouden in Apeldoorn. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Burgemeester Ton Heerts van Apeldoorn vaardigde woensdagavond een noodverordening uit toen hij hoorde dat boeren actie kwamen voeren. Hij zag geen andere mogelijkheid. Maar liever wil hij van tevoren in gesprek.
Heerts werd woensdag overvallen door de boerenacties in zijn stad: "Ja, gisteren aan het eind van de middag kregen we informatie die uiteindelijk leidde tot het uitroepen van de noodverordening. En daar ben ik wel door overvallen, ja. Dat is ook het karakter van een noodverordening, want als je het weet dan probeer je het nog anderszins op te lossen."

Wat is een noodverordening?

Een noodverordening wordt afgekondigd door een burgemeester of voorzitter van een Veiligheidsregio (Heerts is toevallig voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland) als gevreesd wordt voor ernstige wanordelijkheden. Deze maatregel richt zich tot een grotere groep en is vaak van langere duur. Dat is een verschil met een noodbevel. Een noodbevel geldt voor een bepaald aantal personen of organisaties.
Een noodverordening wordt ingesteld om ongeregeldheden te voorkomen. Omdat zo'n verordening een inbreuk vormt op grondrechten zoals de vrijheid van beweging en demonstratie, wordt daar terughoudend mee omgegaan.
Apeldoorns eerste burger zag geen andere mogelijkheid dan het instellen van een noodverordening met daarnaast een flinke inzet van de politie: "Aan de Europaweg waar de politie is gevestigd, is op dit moment ook een verbouwing gaande. Maar daarnaast was de informatie zodanig dat de openbare orde en veiligheid, zowel rondom het politiebureau als wellicht in het centrum van Apeldoorn in het geding zou kunnen komen. Er was geen andere manier dan het instellen van de noodverordening."
Die noodverordening in Apeldoorn werd donderdagochtend om 7.00 uur weer opgeheven.

Erehaag

De boeren wilden woensdagavond in Apeldoorn een erehaag vormen voor de boeren die daar vastzaten in het cellencomplex. Dat zegt Jeroen van Maanen, bestuurslid van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond en organisator van de grote protestactie van vorige week in Stroe. Volgens hem hadden de boeren informatie dat die arrestanten vrij zouden komen en hadden ze over die erehaag afspraken met de politie.
Kijk hoe de politie in Apeldoorn zich voorbereidde op de komst van de boeren:
Noodverordening in Apeldoorn tegen actie bij politiebureau
Woordvoerder Frank Brouwer van de politie liet donderdag weten die afspraak niet te kennen: "Er is op geen enkel moment toestemming gegeven om naar Apeldoorn te gaan om een erehaag te vormen. We zijn in goed contact geweest, zijn daar ook duidelijk over geweest. Misschien is de verwarring ontstaan omdat ze ergens een hart met trekkers in een veld wilden vormen."
Ook Heerts zei van niets te weten, terwijl Van Maanen beweert dat de afspraak 'zou zijn overruled'. Dat leidde weer tot irritatie bij de boeren.

Hoe nu verder?

Heerts blijft oproepen tot het voeren van gesprekken: "Ik heb opnieuw gezegd dat we de gesprekken willen aangaan. Natuurlijk probeer je altijd in contact te blijven. Dat doen onze wethouders ook zo goed mogelijk. Maar grenzen overschrijden en vernielingen aanrichten in de openbare ruimte, dat tolereren we niet. En als de openbare orde en veiligheid voor inwoners in gevaar komt, of in dit geval rond het politiebureau of hier voor het stadhuis, dan handelen we."
Volgens Heerts blijven burgemeesters ook uitstralen dat ze het gesprek moeten aangaan: "Maar we moeten ook begrenzen. En de wet overtreden, staan we niet toe. En daar is de politie voor. Als die moet worden ingezet, dan wordt die ingezet. Maar aan tafel bereik je veel meer dan op straat. We moeten de wettelijke kaders handhaven, we moeten dus begrenzen. En aan de andere kant de uitgestoken hand om in gesprek te blijven gaan. Want dat is onze burgerlijke moeder- en vaderrol ook. En die willen we ook waarmaken."

Angst voor nieuwe acties in Apeldoorn?

Zes opgepakte boeren worden vrijdag voorgeleid. Ze horen van de rechter-commissaris of ze in hechtenis moeten blijven of dat ze mogen gaan, in afwachting van hun strafzaak. Heerts wil niet zeggen of de gearresteerde boeren ook werkelijk vastzitten op het bureau in Apeldoorn: "Daar gaan het Openbaar Ministerie en de politie over."

Zie ook: