Noord-Veluwe

Een bestuur zonder verkiezingswinnaars, in Putten gaat het gebeuren

Het gemeentehuis van Putten.
Het gemeentehuis van Putten. © Omroep Gelderland
PUTTEN - Vier partijen gaan de gemeente Putten de komende vier jaar waarschijnlijk besturen. GemeenteBelangen, ChristenUnie, SGP en CDA, allen met drie zetels, zijn het meest kansrijk in het vormen van een nieuw college, adviseert informateur Hans van Overbeeke. Verkiezingswinnaars Wij Putten, met vier zetels én VVD, die van nul naar drie zetels sprong, staan buitenspel.
De Puttense formatie duurt inmiddels al een behoorlijke poos. Lange tijd leek de gemeente af te stevenen op een college met Wij Putten, VVD en SGP, totdat de laatste partij de stekker uit het proces trok, omdat er 'chemie', zou missen. Dit tot onvrede bij de andere twee partijen omdat een akkoord toen al was bereikt.

Reserves

Wij Putten besloot daarna dat een onafhankelijk informateur - Hans van Overbeeke - naar de formatie moest gaan kijken. Dat heeft hij gedaan. "Er is tussen GemeenteBelangen, ChristenUnie, SGP en CDA geen sprake van reserves jegens elkaar en zijn bereid en in staat de coalitie te vormen”, schrijft hij.
De vier partijen gaat nu met elkaar in gesprek om tot een akkoord te komen, waarschijnlijk kan het nieuwe college na de zomervakantie geïnstalleerd worden.