Gelderse Vallei

Dit boerenechtpaar neemt afscheid van de kalveren en kiest een nieuw avontuur

Klaas en Nellie Oudendorp.
Klaas en Nellie Oudendorp. © archief Omroep Gelderland
GARDEREN - Nog een paar weken en dan zijn de 1350 kalveren aan de Sleedoornweg in Garderen allemaal weg. Wie dan nog langskomt bij Klaas en Nellie Oudendorp, stapt niet langer het boerenerf op, maar ziet een campingterrein en woonhuis. Boerin Nellie heeft er een dubbel gevoel bij.
"Ik was boerin en word nu fulltime campinghoudster", zegt ze. "Dat is prettig, maar het is ook wel een beetje dubbel. Nog tien weken en dat gaat dit allemaal weg. Dan wordt ons levenswerk van 25 jaar abrupt afgepakt. Maar we gaan ervoor, we hebben onze keuze gemaakt en zijn er tevreden mee."

Provinciale opkoopregeling

Klaas en Nellie maakten gebruik van de provinciale opkoopregeling. De twee onderhandelden zelf met de provincie; na de vijfde poging kwam het paar tot een overeenkomst en nu worden ze uitgekocht. In eerste instantie mocht alleen het woonhuis overblijven, maar nu hebben Klaas en Nellie Oudendorp zowel met de gemeente als de provincie bijna alles afgestemd. "We zijn hier al anderhalf jaar mee bezig" legt Nellie uit. "Maar het draait niet alléén om geld, het is ook een familiebedrijf dat stopt."
Haar man Klaas voegt toe dat hij er blij mee is. "Zeker nu je rondom 1 kilometer van een Natura-2000 gebied géén agrarisch bedrijf mag hebben. Dan hadden we sowieso weg gemoeten, want dat gebied ligt hier zo'n 260 meter vandaan."
Kijk en luister naar het verhaal van de campingeigenaren:
Klaas en Nellie stoppen met hun kalverhouderij
In september stopt het echtpaar Oudendorp definitief met de kalverhouderij en gaat de sloophamer erin. Daarna ligt de focus op de - nu nog - boerencamping, die ze al jaren runnen naast het boerenbedrijf. Ze hopen dat boeren die nu bezig zijn met de boerenprotesten in sommige gevallen misschien óók gaan nadenken over nevenfuncties of andere mogelijkheden.
"We hebben begrip voor de emoties, want niet voor iedere boer die wordt uitgekocht is er ander perspectief. Kijk, wij hadden al een camping: dat ligt toch anders. Wij hebben nu perspectief, dat mis ik bij heel veel boeren", zegt Klaas.