Stedendriehoek

Kinderboerderij in geldnood: moeten de dieren naar de slacht?

De kinderboerderij in Zutphen zit in financiële nood.
De kinderboerderij in Zutphen zit in financiële nood. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Noor en Nora hebben gelukkig niks in de gaten. Met hun roze vacht liggen de twee varkens te genieten van de zon. Ondertussen zitten hun verzorgers met de handen in het haar. Er moet snel meer geld binnenkomen en er moeten vrijwilligers bij, anders is er maar één scenario mogelijk voor kinderboerderij de Schouw: "Dan houdt het op."
Volgens Jacques Martini, voorzitter van de Zutphense kinderboerderij, zijn er al langer financiële problemen, maar is de spaarpot nu echt leeg. "In 2013 heeft de gemeente de subsidie stopgezet, sindsdien is het sappelen geblazen." De kinderboerderij kan het naar eigen zeggen zo niet lang meer volhouden.

Wie komt er een handje helpen?

Een tweede probleem is het tekort aan vrijwilligers. Voor de dierverzorging, activiteiten en het bestuur. "Onze beheerders kunnen hier geen zeven dagen per week zijn." Tijdens corona zijn veel vrijwilligers gestopt. De beheerders springen nu in het weekend zelf bij, maar volgens de voorzitter is dat geen houdbare situatie.
Bekijk hier het verhaal van de kinderboerderij:
Kinderboerderij in geldnood: moeten de dieren naar de slacht?
Anne Derksen is één van de twee beheerders van de kinderboerderij, ze werkt er pas twee maanden maar voelt zich al helemaal thuis. "De dieren komen altijd nieuwsgierig naar je toe, je bouwt echt een band met ze op. Ook is het hier heel gezellig, je bent hier namelijk nooit alleen. Er zijn altijd collega's of bezoekers."
Voor corona trok de kinderboerderij zo'n 50.000 bezoekers per jaar. Yvonne Kessels is er één van. Ze woont in de wijk en komt als gastouder wekelijks bij de Schouw. "Ik ga hier heel graag heen met de kindjes." De fietsjes die overal staan zijn favoriet bij de kinderen. "Daarna gaan we meestal de wei in bij de dieren of in de zandbak, dat vinden de kinderen echt super leuk."

Tekort van 30.000 euro

De kinderboerderij heeft sponsoren, donateurs en vraagt soms een kleine bijdrage voor activiteiten, zoals kinderfeestjes. "Maar dat is klein bier ten opzichte van de grote uitgaven zoals ons personeel, onderhoud van het terrein en de verzorging van de dieren. De dierenarts bijvoorbeeld, die moet ook betaald moet worden."
Ook verhuurt de stichting een deel van de kinderboerderij aan ZoZijn, die dagbesteding aanbiedt op het terrein. "Dat is een hele belangrijke inkomstenbron", zegt Martini. Toch wegen de inkomsten volgens de voorzitter niet op tegen de uitgaven. "We vragen alleen geen entree, maar dat willen we ook echt niet."

'Moeten de dieren straks naar de slacht?'

De kinderboerderij heeft voor 2022 een eenmalige subsidie van de gemeente Zutphen ontvangen. "We doen een beroep op de gemeente, dat ze ons voor de komende jaren structureel subsidie gaan geven. Want alle berekeningen laten zien dat we elk jaar een fors tekort hebben - zo'n 30.000 - euro - dat we niet zelf kunnen verdienen."
Als die subsidie er niet komt, dan is het einde in zicht volgens Martini. "Dan gaan we failliet en moeten we sluiten." Derksen is bang voor wat er dan met de dieren gaat gebeuren. "Waar gaan de dieren dan heen? Naar een andere boerderij, naar particulieren, of zelfs naar de slacht? Daar ben ik wel echt bang voor."
Ze hoopt dat het zo ver niet komt. Ook Martini wil daar nog niet aan denken, vooral omdat er dagelijks zoveel kinderen en ouders van de dieren genieten. "In 2019 heeft de gemeente een onderzoek laten doen en daar kwam uit dat dit volgens ouders de belangrijkste jeugdvoorziening. Daarom hoop ik echt dat we open kunnen blijven."