Achterhoek

Olifantjes reizen vanuit Las Vegas naar Doetinchem (en zijn daar nu te bewonderen)

Rosalie de Graaf heeft ook een eigen olifantje ontworpen
Rosalie de Graaf heeft ook een eigen olifantje ontworpen © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - In de binnenstad van Doetinchem zijn de hele maand juli 28 babyolifanten te bewonderen. De kunstparade is georganiseerd met als doel aandacht te vragen voor de bescherming van de olifant.
Het kunstproject is opgezet in 2006, toen initiatiefnemers Marc en Mike Spits een structurele financiële ondersteuning wilden bieden aan organisaties die zich inzetten voor de olifant. De eerste Elephant Parade was in Rotterdam in 2007, en na steden als Rio de Janeiro, Londen en Las Vegas is de reizende kudde nu dus te bewonderen in Doetinchem.

Internationale artiesten en kunstenaars

De kudde reist niet alleen de hele wereld rond, hij breidt zich ook steeds verder uit. Momenteel zijn er al meer dan 1500 unieke exemplaren, ontworpen door namen als Diane von Furstenberg, Jan des Bouvrie en Paul Smith.
In Doetinchem worden drie olifantjes aan de collectie toegevoegd. Het Doetinchemse ontwerp heet Guus en het Achterhoekse ontwerp heet Deentje Truus. Als kers op de taart heeft het Achterhoeks talent Rosalie de Graaf (ook bekend als RoosArt, red.) ook een eigen olifantje ontworpen en live op het Simonsplein beschilderd.
Bekijk hier hoe RoosArt te werk gaat:
Olifantjes reizen vanuit Las Vegas naar Doetinchem (en zijn daar nu te bewonderen)
Met haar ontwerp wil De Graaf ook een boodschap overdragen: "Mijn kunstwerk symboliseert de kennis en kleur die de oudere generatie overdraagt aan de nieuwe generatie. Daarbij wil ik mensen bewust maken van het feit dat we zuiniger moeten omgaan met de aarde, omdat er anders niks over blijft om door te geven."

60 kilo per stuk

Sanne de Rijcke van LKKR Doetinchem is heel blij dat de internationale tentoonstelling nu in Doetinchem is neergestreken. "Ons doel is om een vitale en aantrekkelijke binnenstad te creëren. Daarbij willen we kunst en cultuur toegankelijk en laagdrempelig maken voor iedereen. We hopen dat mensen zich zullen verbazen en verwonderen!"
Daarbij is ze ook apetrots dat Doetinchem zich op het lijstje van wereldsteden kan toevoegen: "Het was een grote logistieke operatie om ze hier naar toe te vervoeren, ze wegen wel 60 kilo per stuk. Maar het is een heel tof idee dat ze vanuit Las Vegas helemaal naar Doetinchem zijn gereisd. Zo zie je dat een klein Achterhoeks stadje toch heel groot kan zijn!", aldus Sanne.

Veiling

De olifantjes hebben allemaal hun eigen plek in de binnenstad van Doetinchem, en zijn nog tot 31 juli te bezichtigen. Alle kunstwerken zijn te koop als miniatuurreplica's, en op de laatste dag worden Deentje, Truus Guus en de olifant van Rosalie de Graaf nog officieel geveild. Van de opbrengst gaat 20 procent naar organisaties en stichtingen die zich inzetten voor het welzijn en de bescherming van olifanten.