Stedendriehoek

Grote politiemacht houdt tientallen boeren in Apeldoorn tegen

Grote politiemacht houdt tientallen boeren tegen.
Grote politiemacht houdt tientallen boeren tegen. © Persbureau Heitink
Een stoet boeren heeft woensdagavond geprobeerd met trekkers naar het politiebureau in het zuidwesten van Apeldoorn te trekken. Daar zitten boeren vast vanwege de geëscaleerde boerenprotesten van dinsdagavond. Omdat gevreesd werd dat de boeren hun collega's uit de politiecel wilden bevrijden, zette de politie veel mensen en voertuigen in om de tractoren tegen te houden.
Ook vaardigde burgemeester Ton Heerts een noodverordening uit. Bij het politiebureau en op de wegen in de omgeving was de hele avond een grote politiemacht opgesteld. De afrit Hoenderloo van de A1 was in beide richtingen urenlang afgesloten. Die weg sluit aan op de Europaweg, waar het hoofdbureau van de politie zit.
Bekijk beelden vanuit Apeldoorn:
Grote politiemacht houdt tientallen boeren in Apeldoorn tegen
Een groep boeren probeerde de afsluitingen te omzeilen door zich net buiten het gebied van de noodverordening te verzamelen en via een andere route Apeldoorn in te rijden. Ook daar stuitten de boeren op een grote politiemacht en afgesloten wegen.
De noodverordening geldt in elk geval tot vrijdag en betreft een groot deel van de gemeente. Daardoor kan de politie wegen afsluiten, plekken ontruimen en samenscholingen verbieden. Mensen die bevelen van agenten niet opvolgen, kunnen worden opgepakt.

Protest in Geldermalsen

Bij een distributiecentrum van supermarktketen Albert Heijn in Geldermalsen was ook een protest met trekkers. Omstanders gaven aan dat er zo'n honderd trekkers stonden, die de ingang van het terrein blokkeerden.
Boeren blokkeren toegangspoort van distributiecentrum Albert Heijn.
Boeren blokkeren toegangspoort van distributiecentrum Albert Heijn. © Persbureau Heitink

Man (39) opgepakt voor rellen bij huis minister

De politie heeft woensdagavond een 39-jarige man uit Lochem opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij ongeregeldheden bij de woning van stikstofminister Christianne van der Wal. Dinsdagavond braken betogers door een politielinie bij haar huis. Hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging en vernieling.
Sinds woensdagmiddag is er een noodverordening van kracht bij het huis van de minister in de gemeente Harderwijk. Het gebied is een veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat er onder meer preventief gefouilleerd mag worden en mensen die niets te zoeken hebben in de wijk kunnen worden weggestuurd. De noodverordening geldt voor een week.