nieuws

Onderzoek: Eén op de acht Gelderse jongeren benaderd door criminelen

Leerlingen leren om weerbaar te worden tegen criminelen
Leerlingen leren om weerbaar te worden tegen criminelen © Omroep Gelderland
NUNSPEET - Een op de acht jongeren in Gelderland is wel eens benaderd door criminelen om iets strafbaars te doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan meewerken aan de handel in drugs, witwassen of sexgerelateerde criminaliteit. Dat zijn de harde cijfers van een onderzoek van Leerlingalert, een organisatie die jongeren weerbaar wil maken tegen criminaliteit en ondermijning. Dat gebeurt ondermeer door speciale lessen die jeugdigen bewust moeten maken van het gevaar.
De lessen werden afgelopen tijd ondermeer gegeven op het Nuborgh College Veluvine in Nunspeet. De jongeren krijgen voorlichting over criminaliteit en ondermijning. Dat laatste houdt in dat criminelen (ook wel onderwereld genoemd) mensen met legale bedrijven (de bovenwereld) bij hun activiteiten betrekken. Al dan niet door middel van chantage of bedreiging. Ondermijning tast het fundament van de rechtstaat aan.

Onzichtbaar

Criminelen blijven vaak het liefst onder de radar en dus is ondermijning vaak ook onzichtbaar. Maar uit het nieuws blijkt wel dat het dichterbij is dan veel mensen denken. Dat blijkt wel uit ontmantelde drugslabs of hennepplantages, vaten die gedumpt worden met chemische afvalstoffen, het sluiten van horecagelegenheden door burgemeesters, etc. De leerlingen leren door de lessen om dit soort situaties te herkennen.
Bekijk hier hoe zo'n les er ongeveer uitziet:

Onderzoek

Leerlingalert heeft een onderzoek gedaan onder 4441 jongeren. Daar blijkt uit dat 1 op de 8 wel eens benaderd is door criminelen. Vaak gaat het om een bekende van de jongeren (in bijna 55% van de gevallen). 1 op de 4 jongeren die is benaderd door een ronselaar geeft aan dat dat via sociale media ging. Vaak wordt een sms gestuurd met de vraag of een jongere iets wil doen. In bijna de helft van de gevallen worden de jongeren persoonlijk benaderd, hetzij op school, hetzij op straat. De jongeren lijken er niet zo mee te zitten dat ze worden benaderd door criminelen: slechts 11,4% geeft aan zich zorgen te maken om zichzelf of een ander. Hoe massaal er ingegaan wordt op het ronselen door criminelen is niet helemaal duidelijk: 10% geeft aan dat ze wel eens een klusje hebben gedaan, 14,6% wil die vraag niet beantwoorden.