Noord-Veluwe

Een op de acht jongeren is weleens benaderd door criminelen

Illustratief beeld voor problematiek met criminaliteit.
Illustratief beeld voor problematiek met criminaliteit. © ANP
NUNSPEET - Een op de acht jongeren in Gelderland is weleens benaderd door criminelen om iets strafbaars te doen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan meewerken aan de handel in drugs, witwassen of seksgerelateerde criminaliteit. Dat zijn de harde cijfers van een onderzoek van Leerlingalert, een organisatie die jongeren weerbaar wil maken tegen criminaliteit en ondermijning. Dat gebeurt onder meer door speciale lessen die jeugdigen bewust moeten maken van het gevaar.
De lessen werden afgelopen tijd onder meer gegeven op het Nuborgh College Veluvine in Nunspeet. De jongeren krijgen voorlichting over criminaliteit en ondermijning.
Dat laatste houdt in dat criminelen (ook wel onderwereld genoemd) mensen met legale bedrijven (de bovenwereld) bij hun activiteiten betrekken. Al dan niet door middel van chantage of bedreiging.
Criminelen blijven vaak het liefst onder de radar en dus is ondermijning vaak ook onzichtbaar. Maar uit het nieuws blijkt wel dat het dichterbij is dan veel mensen denken. Dat blijkt wel uit ontmantelde drugslabs of hennepplantages, vaten die gedumpt worden met chemische afvalstoffen, het sluiten van horecagelegenheden door burgemeesters etc. De leerlingen leren door de lessen dit soort situaties te herkennen.

Onderzoek

Leerlingalert heeft een onderzoek gedaan onder 4441 jongeren. Daar blijkt dus uit dat één op de acht weleens benaderd is door criminelen. Vaak gaat het om een bekende van de jongeren (in bijna 55 procent van de gevallen). Een op de vier jongeren die is benaderd door een ronselaar geeft aan dat dat via sociale media ging. Vaak wordt een sms gestuurd met de vraag of een jongere iets wil doen.
In bijna de helft van de gevallen worden de jongeren persoonlijk benaderd, hetzij op school, hetzij op straat. De jongeren lijken er niet zo mee te zitten dat ze worden benaderd door criminelen: slechts 11,4 procent geeft aan zich zorgen te maken om zichzelf of een ander.
Hoe massaal er ingegaan wordt op het ronselen door criminelen is niet helemaal duidelijk: 10 procent geeft aan dat ze wel eens een klusje hebben gedaan, 14,6 procent wil die vraag niet beantwoorden.