Gelderse Vallei

'We hebben hier met de landelijke politie niks te maken', zegt boer in Stroe

Melkveehouder Brouwer in Stroe
Melkveehouder Brouwer in Stroe © Omroep Gelderland
STROE - Vertegenwoordigers van verschillende boerenorganisaties vinden het logisch dat de boerenacties uit de hand aan het lopen zijn. Er wordt gespeculeerd op nieuwe, hardere acties.
Op het land van Gert Jan Brouwer in Stroe vond vorige week het grote boerenprotest plaats. Deze woensdag, de dag nadat een actie voor het huis van stikstofminister Christianne van der Wal volledig uit de hand liep, geeft hij daar zijn oordeel over. Als hij de beelden ziet van de avond ervoor en de vraag krijgt of het normaal is dat demonstranten met hamers gewapend zijn, antwoordt hij: "Ja goed. Ze hebben caddy's bij en daar rukken ze het gereedschap uit. Dat is ook een stukje emotie."

'Ik denk dat het steeds groter wordt'

Brouwer vindt het niet vreemd dat er hulpverleners belaagd worden: "Ik zie de ME niet als hulpverlener." Ook het intimiderend gedrag door zijn collega's vindt hij begrijpelijk: "Ja maar, dat wilden ze. Ze hebben gewaarschuwd."
Janny Knol, politiechef van Oost-Nederland, benadrukt dat een groep boeren over heel veel grenzen is heengegaan. Volgens haar heeft de politie geprobeerd bij de protesten ter plekke in te grijpen. "Daarnaast zijn we gestart met een grootschalig opsporingsonderzoek. We zullen dus ook achteraf overgaan tot aanhoudingen."
De melkveehouder uit Stroe weet dat er nieuwe protestacties aankomen, maar zegt niet te weten wanneer. "We komen onverwacht. Ik hoor allerlei plannen. We gaan niet de vangrail verven. Ik denk dat het steeds groter wordt. We hebben hier met de landelijke politie niks te maken", benadrukt hij.
Kijk naar een interview met Gert Jan Brouwer en politiechef Janny Knol:
Boer veroordeelt uit de hand gelopen acties niet

Meer acties op komst

Brouwer wil niet zeggen wanneer volgende acties komen: "Misschien morgenvroeg om 5.00 uur. We worden uitgelokt. En het wordt steeds gevaarlijker. Als de overheid verstandig is dan komen ze met een paar kopstukken praten en gaan we kijken hoe we het oplossen. Maar een beetje snel. Dat taaie gedoe van de overheid, 'we doen het over vijf jaar'. Nee, deze week moet er gepraat worden."
De inwoner van Stroe gelooft overigens niet dat de boerenacties helpen: "Nee, het wordt alleen maar gevaarlijker. Maar weet je hoe het is: hoe ontstaat er een burgeroorlog? En ik roep alle mensen op, laten we nou eens minder op elkaar lopen te vitten."
De boerenacties kunnen volgens Brouwer nog wel even duren: "Misschien wel vijf jaar."

Het is gewoon een keer klaar

Thijs Wieggers trekt de kar van Farmers Defence Force in de Achterhoek. Hij vindt het logisch wat er dinsdagavond voor de deur van de minister is gebeurd: "Het is gewoon een keer klaar! Ik begrijp het. Iedereen - ook de gematigde boeren - zijn er een keer klaar mee. Vind je het gek dat de bom een keer barst?"
Boerenactiegroep Agractie vraagt het kabinet de situatie 'niet te laten ontaarden'. Voorman Bart Kemp pleit ervoor dat het kabinet in gesprek gaat met de boeren. Hij zegt dat hij 'de spanningen al weken ziet oplopen': "Her en der escaleert het, niet alleen bij Van der Wal."
Premier Mark Rutte benadrukt dat deze protestacties 'onacceptabel' zijn en dat politie, burgemeesters en het Openbaar Ministerie optreden als dat nodig is. Een kleine groep boeren gaat volgens hem 'alle grenzen te buiten' waarmee ze het 'verpesten' voor de rest van de boeren.
In een gesproken boodschap op YouTube zegt Kemp: "We hebben kunnen zien dat het kabinet lak heeft aan de boodschap van de agrarische sector. We hebben ook kunnen zien dat het kabinet lak heeft aan de vaak constructieve inbreng van de oppositie en van ons, achter de schermen. Alle signalen vanuit de agrarische sector worden tot nu toe genegeerd. Ondanks al onze oproepen aan de overheid om nu snel in gesprek te gaan over oplossingen met draagvlak."
Daarom is volgens Kemp actie noodzaak: "De meest duidelijke en zichtbare manier, zo lang en zo vaak als nodig is." Hij roept actievoerders op: "Hou het oog op de bal. Stel de inhoud centraal. Ken je grenzen. Hou acties binnen de wettelijke grenzen."

Zie ook: