Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Politie gaat rellende boeren opsporen: 'Agenten moesten op noodknop drukken'

Politiechef Janny Knol wil de rellende boeren opsporen.
Politiechef Janny Knol wil de rellende boeren opsporen. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Boeren die dinsdagavond niet zijn opgepakt bij de boerenprotesten tegen het stikstofbeleid, kunnen alsnog worden aangehouden. Dat benadrukt Janny Knol, politiechef Oost-Nederland woensdag. "Er is een groep boeren die grenzeloos acteert en over heel veel grenzen is heengegaan. Dat is absoluut niet acceptabel."
Volgens Knol heeft de politie geprobeerd bij de protesten ter plekke in te grijpen. "Daarnaast zijn we gestart met een grootschalig opsporingsonderzoek. We zullen dus ook achteraf overgaan tot aanhoudingen", aldus de hoogste baas van de politie in Oost-Nederland. Tot nu toe zijn er tien aanhoudingen verricht na de uit de hand gelopen boerenprotesten.
Op meerdere plekken in onze provincie liepen boerenprotesten uit de hand, onder meer bij Kootwijkerbroek en bij het huis van stikstofminister Christianne van der Wal in Hierden. "Het gaat extreem ver. Met hamers op politiebussen slaan, met stenen naar politiemotoren gooien en met trekkers over politieauto's rijden", somt Knol op. "Dat levert risico's op. Niet alleen voor onze mensen, maar ook voor de samenleving."

'Beangstigend en levensbedreigend'

De politiechef geeft aan dat het voor collega's soms afschuwelijke situaties zijn geweest. "Massale groepen boeren die met trekkers hekken eruit rijden. Dat is beangstigend en levensbedreigend. Ook voor mijn mensen. Het heeft tot heel benauwde momenten geleid. Sommigen moesten op hun noodknop drukken. Dan moeten er meteen collega's naar hen toe."
Boeren probeerden in Hierden een politieauto om te gooien:
"Het is was dinsdagavond en afgelopen nacht een heel heftige en confronterende situatie. Sommige boeren blijven goed met ons in gesprek, maar anderen uiten zich niet alleen via woord maar ook via daad. We zien dat het aantal locaties waar men niet meer de regels volgt steeds meer toenemen."

'In gesprek blijven met de boeren'

"We willen vroegtijdig ingrijpen. En met de boeren in gesprek blijven", vertelt Knol. "En dat werkt bij veel boeren."
Wel gaat de politie de schade door de vernielingen verhalen op de boeren. De politiechef geeft aan dat ze tevreden met de steun die ze vanuit Den Haag krijgt: "De minister en minister-president Rutte hebben zich duidelijk uitgesproken."

Rutte waarschuwt rellende boeren

Premier Rutte zegt dat hij met afschuw naar de beelden van dinsdagavond heeft gekeken, waar rellende boeren voor de woning van stikstofminister Van der Wal door een politieblokkade braken. Een kleine groep groep boeren gaat volgens hem "alle grenzen te buiten" waarmee ze het "verpesten" voor de rest van de boeren. "Een overgrote groep boeren wil wel beschaafd demonstreren", zegt hij tegenover de NOS.
Opnieuw benadrukt Rutte dat deze protestacties "onacceptabel" zijn en dat politie, burgemeesters en het Openbaar Ministerie optreden als dat nodig is. Rutte, die sprak vanuit Madrid waar hij de NAVO-top bijwoont, wil geen uitspraken doen over hoe het nu minister Van der Wal gaat. Die was gisteravond zelf niet thuis, maar haar gezin wel.
Ook minister van Justitie Dilan Yesilgöz vindt dat relschoppers "alle grenzen voorbij" gingen met het thuis opzoeken van Van der Wal. Ze benadrukt dat de politie en het Openbaar Ministerie optreden, ook achteraf.