Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Vijf slangenarenden 'bidden' boven de Veluwe

Slangenarenden
Slangenarenden © Yves Hoebeke, WikiMedia Commons
VELUWE - Boven de Veluwe cirkelen deze dagen maar liefst vijf slangenarenden rond. De roofvogel komt oorspronkelijk vooral voor in het Middellandse Zeegebied, maar wordt ook steeds vaker waargenomen in ons land. Dat er nu vijf samen zijn, is een record voor ons land, vertelt vogelspotter Aart Vink.
De slangenarend is bijna anderhalf keer zo groot als de veel bekendere buizerd. Zeker in de lucht zijn de vogels vaak moeilijk van elkaar te onderscheiden. Beide roofvogelsoorten hebben bijvoorbeeld een witte onderzijde met donkere stippen. Een belangrijk verschil is dat de slangenarend net als de torenvalk 'bidt'. Dat stilhangen in de lucht kunnen de meeste andere roofvogels, waaronder de buizerd, niet. De slangenarend heeft een spanwijdte van 160 tot 180 centimeter.

Steeds meer slangenarenden

Ons land ligt aan de noordelijke grens van het leefgebied van de slangenarend. Ze werden tot nu toe slechts af en toe gezien als 'overzomeraars'. Sinds midden jaren 90 komen er steeds meer slangenarenden naar ons land. Op dit moment zitten er zeker tien, vertelt Robert Keizer. Net als Aart Vink is hij een fanatieke vogelaar. De roofvogel leeft hier in de buurt van heide- en hoogveengebieden. Dat zijn niet toevallig ook de plekken waar reptielen voorkomen. Behalve slangen en hagedissen hebben deze arenden ook kevers, kikkers, vogels en af en toe een zoogdier op het menu staan.
Slagenarend boven de Veluwe
Slagenarend boven de Veluwe © Aart Vink
Ongeveer zeventig procent van het menu van de slangenarend bestaat uit slangen. In ons land heeft de slangenarend de keuze uit drie smaken: de adder, de gladde slang en de ringslang. De adder is giftig, maar dat weerhoudt de roofvogel er niet van om ook deze reptielen op te peuzelen. De roofvogels hebben volgens Vink wel een voorkeur voor de gladde slang en de ringslang. Slangenarenden zijn tot nu toe alleen gezien in de natuurgebieden waar alle Nederlandse slangensoorten voorkomen.

Nog geen nesten

Broedgevallen zijn er in ons land voor zover bekend tot nu toe niet geweest. Tot nu toe zijn het vooral jonge slangenarenden die naar ons land vliegen. Zij zijn op zoek naar nieuw leefgebied. Nu slangenarenden hun leefgebied steeds verder noordelijk uitbreiden, is dat wellicht een kwestie van tijd. Voorwaarde is wel dat er voldoende slangen zijn, anders zijn de reptielenliefhebbers weer snel vertrokken.
Aan het einde van de zomer vertrekken de roofvogels sowieso weer. Ze vliegen dan richting Afrika om daar te overwinteren.