Stedendriehoek

De Vikingen komen vandaag terug naar Zutphen en iedereen is welkom

Vikingen hebben in Zutphen flink huisgehouden in het verleden.
Vikingen hebben in Zutphen flink huisgehouden in het verleden. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - We schrijven het jaar 882. Zutphen is nog een kleine nederzetting aan de samenloop van de IJssel en de Berkel. Enkele boerderijen staan op een hoge zandrug ongeveer op de plek waar nu het ’s-Gravenhof ligt. Dan gebeurt het. Vanuit het niks doemen Vikingschepen op. Woeste Noormannen vallen de onverdedigbare nederzetting aan en slaan aan het moorden.
Een bewoonster van het oude Zutphen is nog altijd een stille getuige van de slachtpartij. Zij kwam bij de Vikingaanval om het leven en is nu te zien in het Stedelijk Museum.
Vikingslachtoffer in Zutphen
Vikingslachtoffer in Zutphen © Omroep Gelderland
Zaterdag keren de Vikingen terug naar Zutphen voor de Verhaal van Gelderland Zomertoer. Precies op de plek van de aanval is een nederzetting te zien uit de vroege middeleeuwen. Vikingen geven wapendemonstraties, er is een middeleeuwse markt met ambachten en natuurlijk is er muziek. De Zutphense musea aan het ’s-Gravenhof zijn de hele dag gratis toegankelijk. Ook een beklimming van de toren van de Walburgiskerk is vandaag voor niks.
Michel Groothedde in een uitzending van Ridders van Gelre
Michel Groothedde in een uitzending van Ridders van Gelre © Omroep Gelderland
In het Stedelijk Museum geeft archeoloog Michel Groothedde de hele dag lezingen over de tijd van de Vikingen. Hij schreef voor het boekproject Verhaal van Gelderland een hoofdstuk over de vroege middeleeuwen. Dertig jaar geleden ontdekte Groothedde het Vikingslachtoffer. “Het is eigenlijk net CSI. Duidelijk was dat de vrouw die we vonden om het leven was gekomen door geweld. Maar wie was de dader? De smoking gun was een muntje dat hij het lichaam van de vrouw lag. Dat was overduidelijk geld van een Viking.”

Film over Hameland

Naast de lezingen van Michel Groothedde wordt ook een film vertoond over Hameland. Documentairemaker Thomas Wijnands vertelt het verhaal over het vroegmiddeleeuwse graafschap dat een voorloper is van de provincie Gelderland. De Verhaal van Gelderland Zomertoer is een initiatief van Erfgoed Gelderland en Omroep Gelderland. Iedere zaterdag staat een periode uit de Gelderse geschiedenis centraal. Acteurs beelden geven een beeld van het leven, musea zijn gratis toegankelijk en historici geven lezingen.
Bekijk hier alle data en locaties van de Verhaal van Gelderland Zomertoer.
's-Gravenhof met de Walburgiskerk in Zutphen
's-Gravenhof met de Walburgiskerk in Zutphen © Omroep Gelderland

Vikingaanval keerpunt in stadsgeschiedenis

Hoewel de Vikingaanval een dramatische gebeurtenis was voor Zutphen betekende het ook een keerpunt in de stadsgeschiedenis. De inwoners die de aanval overleefden, legden een verdedigingswal aan om de herbouwde nederzetting. Dat was het begin van de stedelijke ontwikkeling van Zutphen. Twee eeuwen na de Vikingaanval was Zutphen uitgegroeid tot een belangrijk centrum voor regionale heersers en handelaren. Het groeide uit tot één van de belangrijkste steden in Gelderland.
Ridders van Gelre is het geschiedenisplatform van Omroep Gelderland. We brengen het laatste nieuws over de Gelderse historie en organiseren elke zaterdagochtend een exclusieve rondleiding voor onze volgers op bijzondere locaties.