Noord-Veluwe

Stadsmuseum Harderwijk in de race voor nationale museumprijs

Stadsmuseum Harderwijk
Stadsmuseum Harderwijk © Stadsmuseum Harderwijk
HARDERWIJK - Harderwijk staat bij het grote publiek nog steeds bekend als de stad van het Dolfinarium. Als het aan Stadsmuseum Harderwijk ligt, gaat dat snel veranderen. Samen met inwoners, bedrijven en instellingen wil het museum Harderwijk op de kaart zetten als een historische Hanzestad vol kunst en cultuur. Vanwege zijn rol in alle samenwerkingsprojecten is Stadsmuseum Harderwijk genomineerd voor de landelijke Museumprijs.
Het Prins Bernhard Cultuurfonds en de Vriendenloterij stellen honderdduizend euro beschikbaar aan de winnaar van de Museumprijs. Zij bedenken ieder jaar een thema waarbinnen musea zich kunnen aanmelden. Dit jaar is het thema ‘Museum als beste buur’. Acht musea zijn genomineerd waaronder het Scheepvaartmuseum in Amsterdam en het Limburgs Museum in Venlo. Stadsmuseum Harderwijk is de enige Gelderse genomineerde.

Stadsmuseum als cultureel hart

Directeur Corien van der Meulen is dolblij met de nominatie voor Stadsmuseum Harderwijk. “Het Stadsmuseum is sterk geworteld in de stad en mét de stad. We werken samen met culturele partners. Zijn een goede buur voor horeca en winkels. En denken mee over het tot leven brengen van de geschiedenis en de kunst in de stad. Samen zorgen we voor een verrassende stad om te ontdekken en om van te genieten, met Stadsmuseum Harderwijk als culturele hart.”
Marius van Dokkum Museum
Marius van Dokkum Museum © Omroep Gelderland

Marius van Dokkum

De afgelopen jaren hielp Stadsmuseum Harderwijk mee aan tentoonstellingen buiten zijn eigen muren. Zo ontwikkelde het een Palingmuseum bij Vishandel Dries van den Berg, een historische botterwerf in de haven en maakte het een audiotour voor de Grote Kerk.
Ook nam Stadsmuseum Harderwijk het initiatief voor twaalf beelden in de binnenstad die samen de geschiedenis van de stad vertellen. Sinds 2018 is het Marius van Dokkum Museum een grote toeristische trekpleister. Ook dit kwam tot stand door Stadsmuseum Harderwijk.

Plaspauze

Bezoekers krijgen bij Stadsmuseum Harderwijk gratis toegang tot de benedenverdieping. Iedereen mag daar gratis de tijdelijke tentoonstellingen bekijken. Ook is het winkelend publiek tijdens openingstijden welkom voor een plaspauze in het museum. De jury van de Museumprijs maakt later dit jaar de drie finalisten bekend. Daarna mag het publiek bepalen wie de winnaar is.