Noord-Veluwe

Buurt van stikstofminister opgeschrikt door boerenprotest: 'Ze gaan een grens over'

De commandopost van de politie in Hierden.
De commandopost van de politie in Hierden. © Omroep Gelderland
HIERDEN - De rust is woensdagochtend teruggekeerd in de straat van minister Christianne van der Wal. Een boerenactie liep er dinsdagavond uit de hand. Buurtbewoners denken er zo het hunne van.
Het ziet er weer redelijk vredig uit in de straat van minister Van der Wal. Dinsdagavond werden daar vernielingen aangericht: een politieauto raakte beschadigd en een giertank werd geleegd. Boeren wisten volgens de politie met een trekker door een blokkade te komen. Agenten zouden vanwege hun eigen veiligheid niet in hebben kunnen grijpen.
Een dag later zijn er weer vogeltjes te horen in de straat, en lijkt alles weer zijn normale gang te gaan. Maar toch niet helemaal. Er is nog politie aanwezig. Een verkeersbord ligt om. Een rood-wit lint met 'niet betreden' ligt in de berm. Er staat een bewakingscamera en een commandopost van de politie. Een stel uit de buurt laat ondertussen gewoon de hond uit.

Luchtalarm?

Een vrouw vertelt dat ze dinsdagavond laat wakker werden van het lawaai: "Op een gegeven moment werd er een soort luchtalarm, ik denk van één van de voertuigen gedraaid, waardoor wij dachten: 'is er wat in Nederland?'. Maar dat blijkt dan toch de protesten te zijn. Waardoor je dus wel met een ander gevoel naar bed gaat."
Bekijk de reacties uit de buurt:
Rust voorlopig teruggekeerd bij huis stikstofminister, buurt is geschrokken
Ze vertelt dat ze niet tegen protesteren is, maar dat ze geen begrip heeft voor de acties: "Voor de boerenprotestacties absoluut niet, want ik vind echt dat het een graadje te ver gaat. Ook wat ze nu op de snelwegen doen, mensen in de zorg bijvoorbeeld een chirurg die niet op tijd in een operatiekamer kan komen, waardoor mensen niet de zorg krijgen die ze nodig hebben. Dat bereik je hiermee. Ik denk niet dat dat het doel is van deze protestacties. Voor de protestacties heb ik absoluut geen respect, voor de boeren nog wel."

Politie doet ook gewoon zijn werk

Haar partner valt haar bij: "Ik snap die boeren heel goed. Ze willen natuurlijk geluid maken, ook letterlijk, want anders worden ze niet gehoord. Soms moet je dan ook andere middelen inzetten." Naar het huis van de minister gaan, keurt hij af. "Dat kan je beter in Den Haag houden, denk ik. En niet voor ons, maar omdat de minister ook gewoon een thuis heeft met een gezin en dat moet je respecteren, vind ik."
De straat wordt woensdagochtend weer schoongemaakt.
De straat wordt woensdagochtend weer schoongemaakt. © Omroep Gelderland
Hij vindt vernielingen te ver gaan: "Mest uitgereden, dat vind ik dan wel grappig. Alleen je moet niet bewust dingen kapot maken. De politie is net zo goed als een boer aan het werk en dat moet je respecteren", zegt hij. Hij hoopt dat boeren zelf ook gaan inzien dat het niet de juiste weg is. "En dat je eigenlijk alleen maar aversie opwekt."

Goodwill verdwijnt

Een andere buurtbewoonster snapt de boeren ook wel: "Maar ik vind het een beetje te gek. Ze gaan over een streep heen. Dit kan zo niet. Het wordt te heftig. Ze kunnen beter naar het provinciehuis gaan, of weet ik veel, maar niet bij de mensen thuis."
Met een veelbetekenende glimlach voegt ze er aan toe: "Het is wel iedere avond een gezellige boel moet ik zeggen. De straten staan vol met trekkers. Dat is spectaculair, maar ik snap dat ze het niet leuk vindt."
Een andere vrouw valt haar bij: "Het is begrijpelijk dat boeren zo reageren, maar de manier waarop het nu gaat, gaat uit de hand lopen. Ik vrees dat ze daarmee de goodwill wel verliezen."

Zie ook: