Liemers

'Rondwandelen' langs opgravingen Spijk in digitaal museum

impressie digitale museum: Rijkswaterstaat
impressie digitale museum: Rijkswaterstaat © Rijkswaterstaat
SPIJK - Tientallen vondsten van de Tachtigjarige Oorlog en van de oude steenfabriek in Spijk zijn vanaf nu te bewonderen in een digitaal museum. Rijkswaterstaat heeft de speciale website woensdagavond officieel gepresenteerd in dorpshuis De Spieker. Inwoners van het dorp mochten als eerste een 'bezoekje brengen' aan het unieke, driedimensionale museum.
De bijzondere opgravingen zijn gedaan op de plek waar momenteel gebouwd wordt aan een overnachtingshaven voor schippers. In totaal zijn er zo'n 26.000 vondsten gedaan. Ter plekke is het onderzoek al een tijdje afgerond, maar afgelopen maanden hebben de archeologen van RAAP in Zutphen al een groot deel van de objecten geregistreerd. Er zijn honderden musketkogels gevonden, veel aardewerk en ook de skeletten van twee jonge soldaten.

Schenkenschans

Om zoveel mogelijk mensen toegang te geven tot de vondsten heeft Rijkswaterstaat het digitale 3D museum laten maken. Iede Blok Projectmanager Overnachtingshaven Spijk bij Rijkswaterstaat: “Ik ben er heel trots op dat we, met de aanleg van de overnachtingshaven Spijk, deze bijzondere vondsten van onze vaderlandse geschiedenis nu aan bezoekers in heel Nederland en misschien wel ver daarbuiten kunnen laten zien.”
Opgravingen in Spijk
Opgravingen in Spijk © Omroep Gelderland
Van de vier vindplaatsen die terugkomen in het museum zijn de overblijfselen van een omsingelingslinie uit de Tachtigjarige Oorlog het meest bijzonder. De aangetroffen resten maakten deel uit van een omsingelingslinie rondom de Schenkenschans, op tegenwoordig Duits grondgebied.

Voorouders

Inwoners van Spijk en de Stichting Actief Spijk zijn enthousiast over de opgravingen en het digitale museum. Ook de vondsten van de voormalige steenfabriek vinden ze interessant: veel voorouders van de huidige inwoners van Spijk werkten in de fabriek. Ze hopen naast een digitaal museum ook nog op 'iets tastbaars' dat herinnert aan de bijzondere geschiedenis in het dorp zelf.
Op www.digitaalmuseumspijk.nl kan iedereen 500 jaar historie langs de Rijn bewonderen.

Zie ook: