Achterhoek

Teleurstelling en opluchting in Doesburg over niet doorgaan warmtewinning Oude IJssel

Links de Ooi, rechts de Oude IJssel
Links de Ooi, rechts de Oude IJssel © Omroep Gelderland
DOESBURG - Voor de één een teleurstelling, voor de ander een opluchting: Er is een streep gezet door de plannen om met water uit de Oude IJssel huizen in de Doesburgse wijk de Ooi mee te verwarmen. Uit onderzoek blijkt dat het toepassen van deze zogeheten Aquathermie (TEO) financieel niet haalbaar is. Er moet nu gezocht worden naar een alternatief om de wijk aardgasvrij te maken. Tegenstanders van aquathermie zijn opgelucht; zij vreesden natuurschade.
Doesburg heeft maar liefst vier miljoen euro subsidie gekregen voor het ambitieuze en duurzame TEO project (Thermische Energie uit oppervlaktewater). Ongeveer 1000 huizen zouden er mee verwarmd worden. Hierbij wordt in de zomer het warme water uit de IJssel gehaald en onder de grond opgeslagen. In de winter zou het dan een groot deel van de Ooi kunnen verwarmen. Het restwater wordt weer teruggestort in de rivier.

Te hoge kosten

De afgelopen tijd is er onderzoek gedaan naar de haalbaarheid van dit warmtenet. Zo is er een schouw gedaan in de huizen in de wijk en is de haalbaarheid onderzocht.
Nu blijkt dat de kosten voor deze techniek te hoog zijn. "Ons uitgangspunt is steeds geweest dat bewoners tegen aantrekkelijke kosten moeten kunnen overstappen. We willen dat iedereen mee kan doen. Dit lijkt nu met Aquathermie niet mogelijk", aldus een woordvoerder van de gemeente Doesburg. De belangrijkste redenen hiervoor zijn de hoge kosten voor opslag van de warmte in de ondergrond en te dure aanpassingen aan de dijk. "Jammer, maar we hopen op een goed alternatief."

Verstandig besluit

Hoogleraar Piet Verdonschot van de Wageningen Universiteit, gespecialiseerd in waterbeheer en aquatische ecologie, is er niet zo rouwig om dat het TEO-project is afgeblazen. Hij maakt zich zorgen om de ecologische gevolgen van de experimentele techniek. Hij hoorde over de plannen dankzij de Doesburgse Vilja Ultee die ook vraagtekens zette bij de ecologische gevolgen van het ambitieuze project.
Volgens Verdonschot kan het terugstorten van restwater schadelijk zijn voor vissen en andere organismen; "Als er ineens een stoot koud water inkomt is dat niet goed voor al het leven in dat water. Er kan een thermische schok optreden door het plotselinge temperatuurverschil. Ook al gaat het maar om een paar graden." Hij heeft op verschillende plekken op kleine schaal voorbeelden gezien waar een soortgelijke techniek leidt tot negatieve gevolgen voor waterorganismen. "Je weet gewoon niet wat het effect zal zijn in zo'n rivier als de oude IJssel. "
Verdonschot is opgelucht dat het project -volgens de gemeente weliswaar om financiële redenen-niet doorgaat. "Heel verstandig denk ik. Ik hoop ook dat betrokkenen bij andere initiatieven waarbij aquathermie onderzocht wordt, hierdoor wakker geschud worden. Het klinkt heel mooi en duurzaam, maar er zitten -denk ik- veel haken en ogen aan. Hopelijk gaat de 'hype' er nu een beetje af. "

Warmtepomp

Voor de Ooi in Doesburg wordt nu in ieder geval gezocht naar een goed en betaalbaar alternatief. "We willen de Ooi alsnog aardgasvrij maken en we hopen dat we daarbij de subsidie die we hadden gekregen voor het TEO project nog kunnen behouden." Na de zomer moet er duidelijkheid zijn welke richting het op gaat. "Een warmtenet met een grote warmtepomp zoals ook in de Bloemenbuurt in Didam wordt gebruikt zou een goed alternatief kunnen zijn', aldus de gemeentewoordvoerder.
Dat alternatief kan de Wageningse hoogleraar Piet Verdonschot wel toejuichen. "Ik heb zelf ook een luchtwarmtepomp besteld, al is er zo'n enorme run op momenteel dat ik nog tot volgend jaar geduld moet hebben. "