Arnhem en omstreken

Zwaarbewapende agenten bewaken groot drugslab in Arnhem

Het pand in Arnhem waar de politie een inval deed wordt zwaar bewaakt.
Het pand in Arnhem waar de politie een inval deed wordt zwaar bewaakt. © Persbureau Heitink
ARNHEM - Het pand waar de politie na een inval dinsdag een drugslab heeft gevonden wordt bewaakt door zwaarbewapende politie. Agenten dragen kogelwerende vesten.
Eerder op dinsdag was een arrestatieteam het pand aan de Pieter Calandweg op industrieterrein Het Broek binnengevallen. De politie hield acht verdachten aan, het gaat om mannen tussen 35 en 67 jaar. Vermoedelijk werd in het drugslab methamfetamine, ook wel crystal meth genoemd, gemaakt. De verdachten blijven voorlopig vastzitten.
Een politiewoordvoerder spreekt van een 'groot, professioneel ingericht drugslab'.
Het ontmantelen van het drugslab kan nog dagen duren, meldde een fotocorrespondent woensdagmorgen. Om de veiligheid van de mensen die dit doen te garanderen wordt het terrein bewaakt. Voordat het ontmantelen begint, moet het sporenonderzoek worden afgerond.

'We hadden al een vermoeden'

"We hadden al een tijdje een vermoeden dat het er niet pluis was", zegt een medewerker van een bedrijf in het bedrijfsverzamelgebouw waar de politie de inval deed. "Een jaar geleden was er een verbouwing en sindsdien waren er meerdere huurders."
Hij en zijn collega's kunnen hun werk 'niet helemaal naar wens' doen. "Klanten komen nu moeilijker het terrein op. Maar onze telefoon doet het en we hebben internet."
Het onderzoek in Arnhem is nog in volle gang:
Groot drugslab ontdekt in Arnhem
Tot vorig jaar steeg het aantal opgerolde drugslabs licht, meldt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Dat geldt ook voor gevonden opslaglocaties. Vooral de stijging van het aantal aangetroffen methlabs valt op. Dat waren er in 2019 nog negen en in 2020 32. In deze labs worden naast crystal meth ook andere synthetische drugs als xtc gemaakt.
De meeste ontdekte opslag- en productielocaties zijn in de zuidelijke provincies en het oosten van het land.
Crystal meth wordt meestal verkocht als kristallen of poeder en wordt ook wel ‘Tina’ of ‘Ice’ genoemd. Het kan sterk verslavend werken en zorgt voor schade aan de hersenen. Voor grote maatschappelijke problemen zorgt de drug in Nederland (nog) niet, het aantal gebruikers is namelijk klein, aldus informatie bij het Trimbos Instituut. De meeste gebruikers van crystal meth voelen zich energiek, zelfverzekerd en wakker. Ze hebben geen honger en voelen geen vermoeidheid. Ook kan de gebruiker zich heel blij voelen, veel activiteiten willen ondernemen of graag veel willen praten.

'We moeten kiezen'

Vorig jaar trof de politie in ons land wat minder drugslabs en hennepkwekerijen aan, negen in Gelderland. De politie verklaart de daling door capaciteitsgebrek bij de politieteams. "We moeten kiezen", aldus een woordvoeder. Alleen in Noord-Brabant en Limburg steeg het aantal opgerolde drugslabs.
De politie deed in december een inval in Lunteren. En in Arnhem was het eerder raak, in april. Daar deden agenten van de Dienst Speciale Interventies een inval. Ze stuitten op ruim 600 kilo crystal meth. Een van de verdachten, een Zweed, hield zich schuil achter een systeemplafond.
De productie van synthetische drugs is niet zonder gevaar. Spullen kunnen ontploffen of ontbranden. Ook kunnen giftige stoffen ontsnappen. De politie deelt op haar eigen site informatie over wat je moet doen als je een drugslab ontdekt.