Rivierengebied

Meesterbrein aanslagen De Groot hoort ruim 26 jaar cel eisen

De woning na de aanslag in Hedel eind november.
De woning na de aanslag in Hedel eind november. © Bart Meesters/Meesters Multi Media
ARNHEM - Het Openbaar Ministerie (OM) in Arnhem heeft 26 jaar en zeven maanden cel geëist tegen Ali G. (38), de hoofdverdachte in de Hedelse afpersingszaak. Hij wordt ervan verdacht de opdracht tot veertien aanslagen te hebben gegeven. Met dreigsms'jes, vuurwerkbommen en beschietingen wilde hij volgens justitie het fruitbedrijf De Groot in Hedel afpersen.
In de zaak heeft de overheid moeite gehad de veiligheid van burgers te garanderen, met name in het gebied rond De Groot, zo geeft de officier van justitie woensdagochtend aan bij de inleiding tot het requisitoir. "Nog altijd leven mensen in de Bommelerwaard in angst, als gevolg van de aanslagen die zijn gepleegd. Er was hier sprake van ware maffiapraktijken."
Ali G. hoort dat niet aan. Hij zou ziek in zijn cel zitten. "Hij heeft vannacht de hele EBI ondergekotst", laat een van zijn advocaten weten aan de rechtbank in Arnhem. Ali is recent overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught, de gevangenis met het zwaarste regime in Nederland.

Undercoveragenten

Het bewijs voor de zware strafeis van ruim 26 jaar cel vindt het OM in klassiek forensisch recherchewerk, maar ook in verklaringen van medeverdachten, afgeluisterde gesprekken en hun onderlinge telefoonverkeer.
Al in 2020 weet de politie met undercoveragenten een verdachte van aanslagen klem te rijden en te dwingen tot een bekentenis. Later zullen verdachten bij verhoren met de politie eveneens verklaren de opdrachten van Ali G. te hebben gekregen. Verder zijn er in de gevangenis geluidsopnamen gemaakt van verdachten terwijl zij over deze zaak spraken.
De zaak begint nadat de verdachte volgens justitie in mei 2019 een poging doet om de directie van De Groot onder druk te zetten. Bij die firma is die maand een partij harddrugs aangetroffen. Ali G. dreigt volgens het OM via sms'jes met liquidaties als het bedrijf niet op de proppen komt met een bedrag van 1,2 miljoen euro.
Ali G.
Ali G. © Tekening Petra Urban
Als hij en medeverdachten vast komen te zitten, krijgen ze door een fout van een justitiemedewerker de beschikking over een lijst met namen van medewerkers van de fruithandel. Kort daarna - in januari 2020 - volgen aanslagen op adressen die op deze lijst voorkomen. Het gaat om woningen van (oud)medewerkers van De Groot.

'Hij is een meesteroplichter'

Het gaat om een reeks aanslagen die doorloopt tot 2021. Ali G. wordt ervan verdacht opdracht te hebben gegeven tot veertien van deze aanslagen en twee pogingen daartoe. Er zijn nog meer aanslagen gepleegd op medewerkers van De Groot, maar het OM heeft niet voor alle incidenten bewijzen kunnen vinden in de richting van de hoofdverdachte. Wel acht justitie bewezen dat Ali in de gevangenis is doorgegaan met zijn praktijken. Hij wist andere gedetineerden zo ver te krijgen in zijn naam opdrachten te plegen.
De officier van justitie vat het onderzoek samen als een soort kat-en-muisspel. "Ali G. heeft altijd gezegd niets met deze aanslagen te maken te hebben. Maar uit de verklaringen in het dossier komt naar voren dat hij tegenover handlangers telkens een reden ziet om aanslagen te blijven te plegen; het geeft de indruk dat hij zelf onschuldig is. Hij is een meesteroplichter."
De uitspraak in dit proces, waarbij komende weken ook nog andere verdachten moeten voorkomen, wordt in september verwacht.