Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

'Ik praat het niet goed, maar ik begrijp het wel', zegt LTO-bestuurder over boerenacties

Fikkie stokende boeren bij A1 in Stroe.
Fikkie stokende boeren bij A1 in Stroe. © Persbureau Heitink
BARNEVELD - Bij protestacties van boeren zijn dinsdagavond onder meer hulpverleners met vuurwerk bekogeld en politieauto's met een hamer bewerkt. Ook braken boeren door een politieblokkade in de straat van de stikstofminister. De voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei zegt de acties wel te begrijpen.
Wim Brouwer, voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei, reageerde woensdagochtend bij Radio Gelderland op de gebeurtenissen van dinsdagavond: "Ik zeg niet dat het gepast is, maar ik begrijp het wel."
Dat die opstand komt, dat snap ik wel
Brouwer was woensdagochtend weer op tijd opgestaan om zijn eigen dieren te verzorgen. Hij heeft verschillende gedachtes bij de gebeurtenissen van dinsdagvond: "Gisteren is nog maar eens benadrukt dat er onrealistische doelen gesteld zijn. Die zijn echt waar onhaalbaar. En je ziet, ook hier in de Gelderse Vallei: dat doet wel echt wat. Er zijn hier heel veel ondernemers die hun toekomstperspectief helemaal in duigen zien vallen, en ik denk wel dat dat de grote oorzaak van alles is."
Toch vindt ook hij de acties niet gepast: "Daar houd ik mijn handen vanaf, maar ik kan het wel enigszins begrijpen. Want als je je lijntjes uitgestippeld hebt, en die vallen dan in één keer in duigen, dat doet wel wat", aldus Brouwer. "Dat die opstand komt, dat snap ik wel."
Gedeputeerde Peter Drenth veroordeelt de acties: "Ik vind het echt niet goed als je aan andermans eigendommen komt, als je door versperringen heengaat, als je wegen afsluit." Hij wil niet alle boeren 'over één kam scheren': "Ik zie ook een aantal dingen waar het wel heel netjes gaat en in goed gesprek."

Is er nog hoop?

Dinsdag bleek dat een meerderheid in de Tweede Kamer achter het stikstofbeleid van het kabinet staat. Er was kritiek, maar moties om het beleid aan te passen, het kabinet weg te sturen en een motie van afkeuring haalden het niet.
Wim Brouwer, voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei
Wim Brouwer, voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei © Omroep Gelderland
Brouwer had voor de stemming al weinig hoop dat er nog iets zou veranderen: "We kunnen er overtuigd van zijn met zijn allen dat hier een dubbele agenda achter zit. Het gaat gewoon om de grond en anders niet. Je kunt van alles verzinnen, hier wordt het vertrouwen zeker niet meer op."
Gedeputeerde Drenth wijst erop dat dinsdag de plannen van de minister niet definitief zijn geworden: "Wat zij heeft voorgelegd is een startnotitie, waarin zij aangeeft wat zou moeten. Ik heb veel meer gekeken naar alle moties die zijn aangenomen. Daar zitten een aantal mooie en goeie handvatten in die wij prima kunnen gebruiken. Zij heeft op tafel gelegd: 'ik denk dat het zo zal moeten, maar provincies, als u met voorstellen komt die hetzelfde doel voor natuurherstel kunnen bereiken, houd ik me daarvoor open en neem ik die over'. En de moties die gisteren zijn aangenomen, is dat we zelf als provincie mogen sturen of je het Gelders natuurnetwerk daar wel of niet instopt. Dat doen wij als Gelderland niet. Wij komen ook in Gelderland niet tot reductiepercentages van 58 procent, zoals op sommige plekken van de provincie staat."

Hoe nu verder?

Brouwer hoopt dat de provincie de plannen van de Rijksoverheid niet uit gaat voeren, hij denkt daar signalen voor te hebben: "Die worden zelfs in de media zo uitgestippeld. Dus vooralsnog vind ik het te vroeg om te zeggen dat de provincie daar niet in meegaat. Ik vind het ook wel wat vreemd. Er wordt een beleid uitgestippeld en die wordt over de schutting gegooid bij de provincie. Als wij als bestuurder zo ons werk zouden doen, dan is het volgens mij einde van de week einde verhaal."

Provincie op 'Gelderse lijn'

Peter Drenth geeft aan dat Gelderland inderdaad op een eigen lijn zit: "Gelderland koerst erop, samen met de sectoren, de gemeenten en het waterschap om én gezonde natuur te hebben, maar ook een vitaal landelijk gebied. De oproep is: laten wij vooral een alternatief neerleggen, dat de doelen haalt. Ons plan gaat er ook vanuit dat alle sectoren naar evenredigheid bijdragen. We maken gebruik van de ideeën die vanuit de sectoren zelf komen."
Volgens Drenth gaat de provincie niet over tot onteigenen. Maar wat hij wel als mogelijkheid ziet, is om de twee- tot driehonderd boeren die toch jaarlijks al stoppen in Gelderland, als overheid te kopen: "Wij zijn geen voorstander van onteigenen. Los dat het ook jarenlang duurt en volgens mij moeten wij nu snel wat gaan doen."
Brouwer hoopt niet dat de woede, die zich nu nog richt op Den Haag, zich dan richt op de provincie: "Dat zou ik persoonlijk een stap te ver vinden. Dat kan niet, want de provincie heeft tot nu toe iets andere richtlijnen aangegeven. Dat zou ik niet doen."

Zie ook: