Rivierengebied

Christelijk verzet gebroken: winkels in West Betuwe mogen op zondag open

De winkelstraat van Geldermalsen.
De winkelstraat van Geldermalsen. © ANP
GELDERMALSEN - Het wordt in de gemeente West Betuwe mogelijk om ook boodschappen te doen op zondag. Dat heeft de gemeenteraad dinsdagavond besloten. Aan het besluit ging een pittige discussie vooraf. Met name de christelijke partijen SGP en ChristenUnie zijn fel tegen winkelen op zondag.
SGP-voorman Lourens van Bruchem betoogde dat winkeliers nu feitelijk gedwongen worden om zondag open te gaan. Initiatiefnemer van de zondagsopenstelling Gijsbert van de Water van Verenigd West Betuwe benadrukte dat het openen van een winkel geheel op vrijwillige basis gebeurt. Nu gaan veel inwoners van bijvoorbeeld Geldermalsen regelmatig op zondag naar supermarkten in buurgemeentes.

18 stemmen voor, 12 tegen

De discussie over dit onderwerp speelt al jaren, maar was voor de sterk vertegenwoordigde christelijke partijen altijd onbespreekbaar. De zondagsopenstelling is bij de afgelopen coalitieonderhandelingen tot een vrije kwestie verklaard. Er werd dinsdagavond hoofdelijk gestemd waarbij de nieuwe verordening met 18 tegen 12 stemmen werd aangenomen.
Uit een eerder onderzoek was gebleken dat een meerderheid van de bewoners van West Betuwe achter de openstelling op zondag staat.