Rivierengebied

Boeren 'kapen' Slot Loevestein en Zaltbommelse gemeenteraad

Meerdere boeren verzamelden zich voor Slot Loevestein.
Meerdere boeren verzamelden zich voor Slot Loevestein. © Slot Loevestein
POEDEROIJEN - Tientallen boeren hebben dinsdagavond met trekkers en hooibalen de toegangsweg naar Slot Loevestein in Poederoijen geblokkeerd. Ze deden dat om aandacht te vragen voor de penibele situatie waarin ze zitten, na de aangekondigde maatregelen om de stikstofuitstoot terug te dringen.
Op Slot Loevestein was een presentatie gaande voor de gemeenteraad van Zaltbommel. Rond 20.00 uur verzamelden zich tientallen boeren in trekkers en auto's bij de ingang. Ze hadden een hek geforceerd en waren vervolgens de toegangsweg naar het slot opgereden.

Zestig tot tachtig boeren aanwezig

Volgens directeur Ed Dumrese kwamen er naar schatting zestig tot tachtig boeren naar Slot Loevestein. "De hele vesting was afgesloten, er was geen mogelijkheid om er nog uit te komen", laat hij weten. De boeren overhandigden de raadsleden van Zaltbommel een petitie waarmee ze refereerden aan het effect van de aangekondigde maatregelen.
Meerdere boeren kwamen de buitenplaats op van Slot Loevestein.
Meerdere boeren kwamen de buitenplaats op van Slot Loevestein. © Bart Meesters / Meesters Multi Media
De locatie was niet toevallig gekozen. Slot Loevestein ligt in het Munnikenland, een zogeheten Natura 2000-gebied waarvoor strenge regels gelden rondom de neerslag van stikstof.
Directeur Dumrese zegt zich geen zorgen te hebben gemaakt om zijn veiligheid. "Aanvankelijk was niet duidelijk hoe de situatie zich zou ontwikkelen, toen was de situatie wel even gespannen. Maar om het niet te laten escaleren zijn we het gesprek aangegaan met de boeren en hebben ze hun zorgen kunnen uiten", aldus Dumrese.
De raadsleden drukten de boeren volgens Dumrese op het hart dat ze hun situatie binnen twee weken zullen bespreken in de gemeenteraad van Zaltbommel. Daarna werd de 'kaping' van het slot beëindigd en werd de weg vrijgemaakt voor de raadsleden om weer huiswaarts te keren. In totaal zou de actie circa een uur en drie kwartier hebben geduurd.