Stedendriehoek

Apeldoorn doet aangifte van vernieling na boerenprotest

Gemeentemedewerkers ruimen de troep op.
Gemeentemedewerkers ruimen de troep op. © Luciano de Graaf
APELDOORN - De gemeente Apeldoorn doet aangifte van vernieling na het boerenprotest tegen de stikstofmaatregelen. Maandagmiddag staken boeren daar op het Marktplein bij het gemeentehuis strobalen in brand. Ook werden pallets in brand gestoken en werd er mest uitgereden.
Naast aangifte van vernieling start de gemeente een civiele procedure op voor het verhalen van de schade en het schoonmaken van plein.
Burgemeester Ton Heerts laat in een schriftelijke verklaring weten: “Het is goed dat de boeren uiting geven aan hun zorgen die ze hebben. Dat recht hebben ze. Daar sta ik ook volledig achter. Maar bewust afval in brand steken, schade veroorzaken en uitrijden van mest horen daar niet bij. Daarmee worden grenzen overschreden. Dit verhoudt zich niet tot het demonstratierecht”.
De gemeente benadrukt demonstreren te zien als een grondrecht. “Zolang het binnen de grenzen van de wet blijft is binnen Apeldoorn heel veel mogelijk. Daarover gaan wij graag van te voren met elkaar het gesprek aan," aldus Heerts.

Geen schade in Epe

De gemeente Epe laat weten dat er geen vernielingen zijn aangericht. Daar wordt dan ook geen aangifte gedaan.
Beelden van de brand in Apeldoorn:
Boeren stichten brand voor gemeentehuis Apeldoorn.