Arnhem en omstreken

Na de boeren is het nu de beurt aan de huisartsen: groot protest op komst

ARNHEM - Ze doet zoveel mogelijk op de fiets en probeert als huisarts zo gezond mogelijk te leven. De werkdruk, daarvoor is huisarts Hanneke van der Veer-Janssen afhankelijk van de politiek in Den Haag. En daar gaat het mis, vindt ze. Daarom is er een manifestatie vrijdag. Met collega's gaat ze naar het Malieveld.
Naast huisarts is Van der Veer regionaal bestuurder van de landelijke huisartsenvereniging. Zij en andere huisartsen houden deze week een manifestatie tegen de extreme werkdruk en vóór meer tijd voor de patiënt. "Ons vak staat onder druk. Er zijn in het verleden allerlei beloften gedaan, maar daar is niet veel van terechtgekomen", aldus de huisarts.
"Al jaren laten wij van ons horen, maar we voeren niet vaak actie. We bleven tot nu toe altijd in gesprek", vertelt ze. Komende vrijdag komt daar verandering in, wanneer zij samen met - waarschijnlijk honderden - andere huisartsen naar het Malieveld trekt. In navolging van de boeren die hun onvrede uiten, zullen nu ook de huisartsen van zich laten horen.
[storytelling:picture:7719784">

Vaste huisarts per persoon is beter

Een onderzoek uit 2018 van 1Vandaag geeft onderbouwing voor de stelling van huisarts Van der Veer. "Iemand die hen kent, kan hen beter inschatten en beter helpen. Dat heeft tot gevolg dat de patiënt niet meer terugkomt en de zorg in zijn algemeenheid ontlast wordt."
Verschillende patiënten uit haar praktijk steunen de actie en tekenden een kaart waarop te lezen is "een huisarts is voor mij belangrijk omdat...", aangevuld met een persoonlijke boodschap.

'Wij willen een oplossing'

Van der Veer: "Deze week voeren wij actie en iedereen in onze praktijk draagt dan ook een T-shirt met de tekst #iedereeneenhuisarts. De punten waarvoor wij ons hardmaken, zijn meer tijd voor de patiënt, aandacht voor drukte in avond-, nacht- en weekenddiensten, huisvestingsproblemen van praktijken en wachtlijsten. Die wachtlijst willen wij kwijt en als dat niet gaat, moet er wachtlijstopvang komen, zodat de huisarts niet langer verantwoordelijk is voor mensen die op een andere plek op een wachtlijst staan."