Gelderse Vallei / Achterhoek

Ophokplicht deels ingetrokken, maar 'vogelgriep voorlopig niet weg te denken'

Een deel van het pluimvee mag weer naar buiten.
Een deel van het pluimvee mag weer naar buiten. © ANP
BARNEVELD - Het landbouwministerie heeft de ophokplicht voor pluimvee in een deel van het land ingetrokken. Zo hoeven boeren in de Achterhoek hun vogels niet langer binnen te houden. De ophokplicht geldt nog wel voor de omgeving van ‘kippenhoofdstad’ Barneveld.
Volgens minister Henk Staghouwer is de vogelgriepsituatie nog altijd ernstig. Sinds de ophokplicht afgelopen oktober werd ingevoerd, zijn 66 bedrijven besmet geraakt en geruimd. Ook hebben veel wilde vogels te lijden onder het virus. “Het wijst erop dat vogelgriep voorlopig niet meer weg te denken is uit Nederland.”

Grensregio's vrijgegeven

Tegelijkertijd zijn er volgens hem regio’s waar de kans op een besmetting lager wordt ingeschat. Daar is de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee gedeeltelijk ingetrokken.
Het gaat dan om de regio’s die grenzen aan Duitsland en België. Hier zijn sinds mei geen dode wilde vogels met de besmettelijke vogelgriep aangetroffen. In onze provincie gaat het om de regio ten oosten van Arnhem en Zutphen.
Dit is de situatie met de ophokplicht vanaf 28 juni:
In de rode regio's geldt de ophokplicht nog, in de groene niet.
In de rode regio's geldt de ophokplicht nog, in de groene niet. © Rijksoverheid
De algehele ophokplicht gold sinds eind oktober. Alle commerciële pluimveehouders moesten hun kippen, eenden en kalkoenen binnen houden.
Ook waren dierentuinen, kinderboerderijen en hobbyisten verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen om zoveel mogelijk te voorkomen dat de vogels in contact zouden komen met zieke wilde vogels of hun uitwerpselen. Deze zogenoemde afschermplicht blijft in de rode regio's nog van kracht.
Zie ook: