Noord-Veluwe

'Ik ben enorm geschrokken', zegt deskundige over weg door Putten

De weg ligt tussen de bebouwde kom, maar de snelheid is 80 km/u.
De weg ligt tussen de bebouwde kom, maar de snelheid is 80 km/u. © Omroep Gelderland
PUTTEN - De N798 die dwars door Putten loopt, is levensgevaarlijk. Dat zegt Peter Buter, verkeersconsulent bij Veilig Verkeer Nederland. Op verzoek van Omroep Gelderland keek hij naar de inrichting van de weg. "Tegenwoordig gaan we uit van het voorkomen van ongelukken, niet het bevorderen daarvan."
Buter schrok toen hij voor het eerst in Putten kwam. "Het is natuurlijk te gek dat je links en rechts opeens geconfronteerd wordt met bebouwde kom."
Bekijk hier de bevindingen van de verkeersconsulent:
Peter Buter houdt zijn hart vast langs de N798
Dat de weg volgens Buter ronduit gevaarlijk is, zien ze bij de provincie Gelderland - eigenaar van de weg - anders. Ze zijn niet van plan de weg aan te pakken. "Noch uit ongevallencijfers, noch uit ons model, dat aan de hand van risicofactoren de veiligheid voorspelt, komt voor het weggedeelte een zorgwekkende situatie naar voren", meldt een woordvoerder.
"Een snelheidsverlaging op dit weggedeelte leidt tot meer doorgaand verkeer via de Harderwijkerstraat, dus tot verplaatsen van het verkeer van wegen die daarvoor niet ingericht zijn, met een groter risico."

Opnieuw naar de weg kijken

Dat er uitritten van aanwonenden zijn, is een risico. "Maar hiervoor is geen alternatief, dus vraagt het van de aanwonenden om op een zo veilig mogelijke manier de weg op en af te rijden", zegt de provincie. "Daarnaast staan wij in principe ook geen nieuwe erfaansluitingen meer toe op dit type weg."
De gemeente Putten wil wél naar de weg kijken. "Of de verkeersveiligheid erop vooruit gaat bij uitbreiding van de bebouwde kom, willen wij graag onderzocht hebben. Dit hebben wij reeds als maatregel opgenomen in het – nog door de gemeenteraad vast te stellen – verkeers- en vervoerplan", zegt woordvoerder Menno Everts.
"We willen dat de fietsoversteek bij de Nijkerkerstraat - Kraakweg wordt opgeheven. Ook dringen we er bij de provincie op aan de veiligheid bij de oversteek Hoofdlaan - Oude Rijksweg te verbeteren.

Oversteek

Vooral bij dat kruispunt vinden zo nu en dan aanrijdingen plaats, soms zelfs met dodelijke afloop. Een klankbordgroep wil dat er wat aan de oversteek gedaan wordt, omdat de plek onoverzichtelijk zou zijn. De provincie heeft daar nu de snelheid verlaagd tot 60 kilometer per uur.

Zie ook: