Gelderland

ME pakt Gerrit op bij boerenprotest: 'Ik was de sigaar omdat mijn trekker vooraan stond'

Gerrit kreeg zijn trekker niet terug
Gerrit kreeg zijn trekker niet terug © Gerrit Polinder
NUNSPEET - De 45-jarige Gerrit Polinder uit Nunspeet is maandagavond aangehouden en afgevoerd naar een cellencomplex. Samen met andere boeren stond hij met zijn trekker vooraan bij de blokkade op het knooppunt Hattemerbroek (A28/A50).
Gerrit vertelt tegen RTV Nunspeet dat hij drie en een half uur heeft vastgezeten, een voor hem onwerkelijke situatie. “Wat doe ik hier dacht ik. Ik heb vervolgens maar eerlijk verteld hoe het zat en daar kreeg ik wel begrip voor."
Volgens hem stond hij op het moment van zijn arrestatie simpelweg op de verkeerde plek. “Toen de ME arriveerde, was ik even wat eten aan het halen, maar ik had de sleutel in m’n trekker laten zitten. Eenmaal terug had de politie de sleutel in beslag genomen. Meerdere malen heb ik aangegeven dat als ze me de sleutel zouden teruggeven, ik gewoon weg zou gaan. Helaas liep het anders.”

Warm onthaal

Laat op de avond werd Gerrit vrijgelaten en wachtte hem een warm onthaal door familie en medestanders. De volgende ochtend kan de Nunspeter rustig het verhaal vertellen en zegt hij ook zeker begrip van een aantal agenten te hebben gekregen. “Ik heb met de agenten een goed gesprek gehad en ze snappen waar ik voor sta. Het verhaal is dus niet dat ik niet wilde luisteren en om die reden ben afgevoerd. Ik was gewoon de sigaar omdat toevallig mijn trekker vooraan stond.”
Premier Rutte zegt in een verklaring dat het creëren van gevaarlijke situaties op snelwegen 'onacceptabel' is. Hij snapt de grote zorgen van boeren, noemt het demonstratierecht een groot goed, maar benadrukt dat dit niet ten koste mag gaan van de verkeersveiligheid.
Gerrit zegt maar één ding te willen en dat is simpelweg zijn werk doen. Dat is ook het signaal wat alle boeren volgens hem wilden afgeven maandagavond. “We doen dat naar ons idee op de goede manier. Van bovenaf wordt geroepen dat we alles fout doen, maar laat ze maar eens aantonen of bij ons een stikstofprobleem is."