Gelderland

Volop steun voor boeren, maar ook irritatie: 'Ze mogen alles maar vernielen'

Boeren onderweg naar het protest in Stroe van vorige week.
Boeren onderweg naar het protest in Stroe van vorige week. © ANP
ARNHEM - Heb jij nog sympathie voor de boeren? Terwijl de boeren dinsdag weer op hun trekkers kriskras door het land protesteren tegen de stikstofplannen van het kabinet, veroorzaakt die vraag op de Facebook-pagina van Omroep Gelderland een stroom aan reacties. Veel mensen zeggen nog achter de boeren te staan, al klinkt er ook onvrede: "Ze ontwrichten de hele samenleving en mogen alles maar vernielen."
LTO Nederland roept boeren op 'passend en waardig' en volgens de wet actie te voeren. De land- en tuinbouworganisatie vreest dat de acties, verspreid door het land, het draagvlak in de samenleving zullen verminderen.
LTO doelt onder meer op boeren die met trekkers de snelweg blokkeren, of strobalen in brand steken bij gemeentehuizen. De organisatie veroordeelde eerder al de protesten bij het woonhuis van stikstofminister Christianne van der Wal. Maandagavond stond voor de tweede keer in korte tijd een groep boeren bij haar op de stoep in Hierden.

'Laat de natuur met rust'

En dan heb je nog boeren die honderd oude bomen kapten uit protest tegen het stikstofbeleid. Leonie zegt op Facebook dat ze de boeren steunt. "Maar laat de natuur met rust. Bomen kappen voelt heel tegenstrijdig en is verwerpelijk", luidt haar reactie, die tientallen keren is geliket.
Hubertus heeft zijn respect voor de boeren verloren. "Ze ontwrichten de hele samenleving en mogen alles maar vernielen", zegt hij. Marjan vindt dat de boeren vechten voor de burgers. "Ook voor hen die denken dat ze prima zonder boeren kunnen, want die weten niet beter."

Verwijten richting Den Haag

Miranda wil een andere stelling: "Je kan beter vragen: hebben wij nog sympathie voor de Haagse kliek, de grote slopers van heel Nederland?" Het regent op Facebook verwijten aan het adres van de politiek. Dinsdag stemt de Tweede Kamer over het stikstofbeleid van het kabinet. "Ze moesten in Den Haag maar eens halveren", zegt Hein, die 'zeker weten' nog sympathie heeft voor de boeren.
Annie steunt de boeren ook nog volop: "Ik hoop dat het verstand in Den Haag nu eens goed gaat werken en ze de echte cijfers gebruiken en niet de 'gesjoemelde' cijfers. En naar de boeren luisteren". Peter heeft ook nog altijd sympathie: "En die houd ik ook! In tegenstelling tot die draaikonten daar in Den Haag."
Ik snap hun zorgen, maar ze moeten zich aan de regels houden
Lini zegt dat ze steeds minder achter de acties van de boeren staat. "Vooral het bedreigen van de minister in haar eigen huis. De angst van haar kinderen vergelijken met de angst van hun kinderen slaat nergens op. Dat is geen acute dreiging, maar hoogstens zorg voor een andere, minder rijk bedeelde toekomst."
Ook Erik vindt het steeds moeilijker sympathie op te brengen. "Ik snap hun zorgen, maar ze moeten zich aan de regels van de rechtsstaat houden. Jaren van beleid van pappen en nathouden, maken nu dat de grenzen bereikt zijn, of zelfs overschreden. Rapporten over grenzen aan de groei, werden genegeerd. Nu zien we de effecten, op Schiphol, in de landbouw, in de energietransitie."
Jennifer steunt de boeren, maar hekelt de brandjes langs snelwegen. Zo werden langs de A2 bij Beesd en A15 bij Andelst hooibalen in brand gestoken. "Dat vind ik niet oké, gevaarlijk voor de weggebruikers. Maar verder sta ik zeker achter ze."
"Ze mogen best doorgaan, maar houd rekening met hulpdiensten", deelt Maria online. Daarmee doelt ze op de de ambulance met loeiende sirenes die zich op de A12 in allerlei bochten moest wringen om langs de boeren te komen.
Ook reageren? Dat kan op onze Facebook-pagina: