Rivierengebied

Zorgen om defensieradar, maar gesprek met 'boosdoener' gaat bijna niemand aan

Staatssecretaris Christophe van der Maat.
Staatssecretaris Christophe van der Maat. © Omroep Gelderland
HERWIJNEN - In Herwijnen hangen spandoeken tegen de komst van een defensierader. Inwoners zijn er fel op tegen. Toch gaat de radar er komen, zo besloot staatssecretaris Christophe van der Maat eerder deze maand. Maandag kwam hij naar het Betuwse dorp om alvast met inwoners in gesprek te gaan, maar weinig mensen maakten gebruik van de uitnodiging.
De opkomst bestond uit niet meer dan één inwoner. Hoewel de staatssecretaris daar speciaal voor over kwam uit Den Haag, was dat voor hem geen probleem. "Het gesprek viel me niet tegen. Het was voor mij ook echt een startgesprek", reageert Van der Maat.
"Nadat ik begin deze maand bekend heb gemaakt dat de radar hier komt, wilde ik nog voor de zomer in gesprek met inwoners. We hebben mensen gebeld waarmee we eerder contact hadden, zodat we nu een eerste gesprek konden voeren. Het was misschien een beetje kort dag en voor een aantal schikte het niet. Maar de volgende keer zijn er waarschijnlijk meer mensen en dan hebben we ook weer een goed gesprek", gaat de staatssecretaris verder.

Informatieavond

Want na de zomer wil Van der Maat tijdens een informatieavond met heel Herwijnen in gesprek en de inwoners inlichten. Maandag was hij dus alvast in het dorp voor een verkennend luisterend oor.
In het gesprek hoorde hij wel weer vooral zorgen. "Rondom straling, rondom geluid, maar ook over de procedures. De vraag is toch: kan ik nog wat over die radar zeggen? En kan ik mijn ongenoegen nog uiten? En kan ik bijvoorbeeld nog wel uitbreiden als die radar er komt. Het was een prettig startgesprek", stelt de staatssecretaris.

Groot spandoek

Bij het dorpscentrum, waar het gesprek was, hing een groot spandoek tegen de komst van de radar. De staatssecretaris kreeg die boodschap uiteraard ook mee. "Dat was niet te missen, het staat er met grote letters op. Ik snap ook dat dit besluit impact heeft en dat er vragen zijn als die radar toch in Herwijnen komt, terwijl de Tweede Kamer met een motie liet weten dat de radar niet in Herwijnen moet komen."
Herwijnen spreekt zich uit tegen de radar.
Herwijnen spreekt zich uit tegen de radar. © Omroep Gelderland
"Maar we hebben in totaal nu 19 locaties onderzocht en nergens stonden ze juichend op de bank, ook hier niet. Het is logisch dat ze het niet fijn vinden, maar ik heb de verantwoordelijkheid om de nationale veiligheid te dienen. En Herwijnen is de minst slechte plek om Nederland een stuk veiliger te maken", besluit Van der Maat.
Want zonder de radar zou ons land geen goed zicht hebben op het hele luchtruim, zo stelt Defensie.

Zie ook: