Stedendriehoek

Deze school is al bijna 10 jaar 'excellent'

Maandagochtend is het predicaat Excellente School uitgedeeld aan de Daniël Brouwerschool in Wilp.
Maandagochtend is het predicaat Excellente School uitgedeeld aan de Daniël Brouwerschool in Wilp. © Omroep Gelderland
WILP - Een feestelijke dag voor vier scholen in onze provincie. Ze mogen vanaf maandag drie jaar het predicaat Excellente School dragen. In Gelderland gaat het om het Corlaer College in Nijkerk, Het Mozaïek in Arnhem, de Borgwal in Bemmel en de Daniël de Brouwerschool in Wilp.
Volgens de Inspectie van Onderwijs, die na aanmelding van een school bepaalt of ze zich een excellente school mogen gaan noemen, is de Daniël de Brouwerschool een school als een bloementuin. "Kinderen komen binnen in de knop en krijgen een goede voedingsbodem en tijd om te aarden", aldus het rapport.
Directeur Anneke Huiskamp is trots op deze omschrijving. Volgens haar is dat ook de kracht van de school en de reden dat het zichzelf excellente school mag noemen. "Ik denk dat de kracht is dat je samenwerkt voor iedere leerling. Of je hier nu logopedie geeft, bij de receptie zit, hier schoonmaakt of lesgeeft: met z'n allen zorg je ervoor dat ieder kind zo ver mogelijk komt en zo veel mogelijk leert."
Elkaar helpen
Op de school in Wilp staan zeer moeilijk lerende kinderen centraal. Een aantal van hen zit in de leerlingenraad en heeft een gesprek gehad met de inspectie, waarin ze mochten vertellen waarom ze vinden dat de school goed is.
"Je kunt jezelf zijn hier. Je hoeft niet bang te zijn als je iets fout doet", zegt leerling Nina Bloo. "Iedereen hier helpt elkaar", vertelt Laurens de Rijber. "De juffen helpen elkaar en de leerlingen helpen elkaar als ze een vraag hebben of iets nodig hebben."
Kian de Jeger is het met hem eens en voegt toe: "We helpen de juffen ook." Nelum Maters is vooral blij met de vrienden en vriendinnen die ze elke dag op school ziet. "Ik vind het heel leuk om hier te zijn."
Bijna 10 jaar excellente school
Het is niet de eerste keer dat de Daniël Brouwerschool het predicaat Excellente School krijgt. Als sinds 2013 mag de school zich zo noemen. Toen mochten ook scholen voor speciaal onderwijs een aanvraag indienen om excellente school te worden.
"Een excellente school willen zijn is nooit een thema op onze vergaderingen", zegt Anneke Huiskamp. "Wij vinden gewoon dat het onderwijs dat we geven voortdurend beter moet worden en daar hebben we het over en maken we plannen voor. Als de inspectie vindt dat dat excellent is vinden wij dat natuurlijk geweldig".
"De enige reden waarom wij het willen is omdat wij vinden dat onderwijs aan zeer moeilijk lerende kinderen ook onder de aandacht komt. Dat duidelijk wordt dat daar ook kinderen zijn die heel hard werken en studeren, en heel graag verder willen komen. Daar willen wij graag een goeie school voor zijn", aldus Huiskamp.