Arnhem en omstreken / Rivierengebied
Ali G. beroept zich op zijn zwijgrecht, maar zegt toch best veel

ARNHEM - De hoofdverdachte in het De Groot-afpersingsproces staat deze week voor de rechter. Zijn eerste zittingsdag verliep met veel discussie in de rechtszaal. Eigenlijk was het de bedoeling dat de verdachte zich zou beroepen op zijn zwijgrecht, zo hadden hij en zijn advocatenteam laten weten. Maar daar kwam weinig van terecht. De rechter en de officieren van justitie lokten hem met slimme vragen uit de kast. Ali G. (38) meent dat justitie hem een loer probeert te draaien. "Ali heeft nergens mee te maken."
Vier dagen zijn uitgetrokken bij de behandeling van de zaak van Ali G., een boomlange crimineel uit Bussum. Justitie ziet in hem het brein achter de aanslagen die de regio Bommelerwaard en omstreken anderhalf jaar lang hebben geteisterd, van begin 2020 tot en met de zomer van 2021. Aanleiding vormt een afpersing die volgens het Openbaar Ministerie door deze Ali is opgezet gericht tegen het fruitbedrijf De Groot Fresh Group uit Hedel.
Volgens justitie gebruikte de verdachte een cocaïnevondst tussen de bananen bij deze firma als aanleiding om het bedrijf onder druk te zetten. Waar hij eerst dreigende sms'jes zou hebben gestuurd naar de directie, werden die medio 2020 gevolgd door aanslagen. Een terreurcampagne die doorging nadat Ali G. begin 2021 door de politie werd opgepakt. Hij zou zijn afpersingspraktijken vervolgens hebben voortgezet in de gevangenis.
Maandagochtend komt in Arnhem tijdens de feitenbehandeling naar voren waarom Ali recent is overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Gevangenis (EBI) in Vught, de gevangenis met het zwaarste regime van Nederland. Een medegedetineerde op de locatie waar hij eerder vast zat, in Leeuwarden, zou belastende verklaringen hebben afgelegd.
'Aanslag plegen op rechtbank in Arnhem'
Ali zou zijn medegedetineerde hebben gevraagd nieuwe aanslagen voor hem te plegen, zo houdt de officier van justitie de zaal voor. Deze gedetineerde raakte daardoor helemaal in paniek.
Ali zelf reageert geërgerd, ook al is hij vandaag van plan te zwijgen, hij moet toch iets kwijt. Hij is er volgens hem 'ingeluisd'. Volgens hem zou de medegedetineerde hebben verklaard dat Ali hem zou hebben gevraagd een aanslag te plegen op de rechtbank in Arnhem. een dubieus verhaal, aldus Ali. Deze spijtoptant moet maar snel gehoord worden door de rechtbank, vindt hij.
Versleutelde telefoon
De laatste verhandeling geeft goed aan hoe Ali in zijn proces staat. Ondanks dat na lang onderzoek van politie en het Openbaar Ministerie het moment is aangebroken waarop de rechtbank gaat oordelen over zijn mogelijke straf, ziet hij ogenschijnlijk nog altijd manieren om het strafproces te beïnvloeden. Is het niet via dat ene cruciale verhoor van een medegedetineerde. Dan is er wel een telefoon die al bijna anderhalf jaar eerder bij hem in beslag is genomen, en volgens hem niet goed is uitgelezen. De data die te koppelen is aan deze Sky ECC-telefoon zou voor hem ontlastende info bevatten. Volgens Ali weet justitie dat al lang, maar houden de opsporingsinstanties dat achter.
Dinsdag zal het Openbaar Ministerie tijdens de voortzetting van de zaak laten horen wat dat onderzoek naar die versleutelde telefoon precies heeft opgeleverd.
En misschien is dat dan interessant voor de verdediging. Maar daar tegenover staan de bekentenissen van handlangers van Ali. Mannen die ervan verdacht worden op zijn instigatie aanslagen te hebben gepleegd. Een ervan is gaan praten met de politie nadat hij was klemgereden door undercoveragenten, die zich voor deden als zware criminelen.
Een getuigenis waar moeilijk kritiek op te geven is, zo geeft rechtspsycholoog Peter van Koppen aan. Hij is door de verdediging gevraagd zijn licht te laten schijnen op de wijze waarop met de undercoveractie bewijs is vergaard.
En ook bevat het dossier nogal wat onderschepte berichten tussen de mannen die volgens justitie namens Ali opdrachten tot aanslagen uitvoerden. Op vragen daarover kan de verdachte het weer niet laten om zijn geplande zwijgrecht te doorbreken: "U gebruikt alleen de voor mij de belastende informatie. De ontlastende informatie laat u er uit! U zegt dat ik er mee te maken heb, maar ik zeg: Ali heeft nergens mee te maken."
Woensdag volgt eis van OM
Dinsdag is er binnen het programma tijd voor de nabestaanden, hun verhaal en hun schadevergoeding. De verdediging zal daarna komende woensdag en donderdag haar pleidooi houden.
De verdediging laat ook weten dat de situatie weleens rooskleuriger is geweest voor hun cliënt. "Als ik nu een verzoek doe om hem vrij te krijgen uit de EBI, dan ben ik drie jaar verder als het zover is", laat Ali's advocaat Christian Flokstra horen aan de rechtbank.
Woensdag zal ook bekend worden hoeveel jaar het Openbaar Ministerie denkt dat dat Ali achter de tralies dient te verdwijnen.
Wil je meer achtergronden weten over deze zaak, kijk dan deze video:
Hoe zit het ook al weer met de afpersingszaak? Ton legt het uit
Eerder maakte Omroep Gelderland de documentaire 'Coke, bommen en bananen' over de aanslagen en dreiging in de Bommelerwaard.