Rijk van Nijmegen

Nijmegen onderzoekt bodem Valkhofpark

Nijmegen onderzoekt bodem Valkhofpark
Nijmegen onderzoekt bodem Valkhofpark © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Archeologen en explosievendeskundigen onderzoeken deze week de bodem van het monumentale Valkhofpark in Nijmegen.
Er worden volgens de gemeente proefsleuven gegraven om te onderzoeken of er nog oorlogsresten of historische restanten in de grond zitten. Het graven is een nauwkeurig karwei, want het Valkhof en de bodem zijn op verschillende manieren beschermde rijksmonumenten.

Historie zichtbaar maken

Nijmegen wil het Valkhofpark in 2023 gaan opknappen. Muren en torens van de Valkhofburcht van Karel V worden weer zichtbaar gemaakt. Oorspronkelijk metselwerk zal, voor zover het nog bestaat, beschermd gaan worden door een stenen schil van tufstenen uit de Romeinse tijd, die eerder zijn gevonden.
De Nicolaaskapel in het park, een restant van de burcht, is recent gerenoveerd. Het park krijgt ook een nieuwe entree en nieuwe beplanting.
Het Valkhofpark maakt deel uit van het UNESCO Werelderfgoed Romeinse Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk. Het park en de nog resterende bebouwing zijn rijksmonumenten en de bodem is archeologisch rijksmonument. Rond het Valkhof is aan het eind van de Tweede Wereldoorlog zwaar gevochten, zodat onderzoek naar achtergebleven explosieven noodzakelijk is.