Rijk van Nijmegen

Laatste Franciscaan verlaat Nijmegen: 'Droevig, dit doet me wel wat'

Het vertrek valt Hans van Bemmel zwaar.
Het vertrek valt Hans van Bemmel zwaar. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het is gedaan met de Franciscanen in Nijmegen. Na bijna honderd jaar sluit vrijdag het klooster van de Minderbroeders. En dat is een hard gelag voor Hans van Bemmel, de laatste broeder die er nog woont.
Zijn zeven collega's zijn al vertrokken en Van Bemmel is druk bezig met inpakken. "Het huis en de kapel zijn 95 jaar oud. Afgelopen vrijdag hebben we de kapel aan de eredienst onttrokken. Het deur van de tabernakel is open. En de rode kaars op het altaar, de Godslamp, is ook uitgeblazen. Daarmee is dit niet meer het huis van God. De paaskaars is meegetrokken naar Wijchen, waar de meeste broeders nu gaan wonen."
Broeder Hans loopt nog één keer door het klooster
Het afscheid komt hard aan. "Droevig, het doet me wel wat. Ik zit 's-avonds zo'n beetje te bidden in die hoek. Dit is nog steeds een thuis, ik heb het hier goed naar mijn zin gehad. Dit is een oud studiehuis. Veel broeders hebben hier een doctoraal gehaald en er zijn er veel gepromoveerd. En dat gaat nu allemaal weg, met één pennestreek eigenlijk."

Te weinig aanwas

De oorzaak is duidelijk. "Te weinig roepingen, te weinig aanwas om al die huizen in de toekomst nog te dragen. Er waren net na de oorlog in Nederland vijftienhonderd Franciscanen. Dat zijn er nu nog maar zestig tot zeventig. Je ziet dat om de zoveel jaar weer een huis sluit. Ik was hier gardiaan en had de dagelijkse leiding in dit klooster. Ik ga nu naar Vinkel, waar ik pastor word. Ik moet er even aan wennen. Ik ga daar alleen wonen. Maar ik heb er wel zin in, hoor."

Boeken naar oud papier

Ook de bibliotheek moet helemaal leeg. "In totaal vijftienduizend boeken. Dat is wel zonde van zo'n mooie collectie. Veel verdwijnt bij het oud papier. Zo verdwijnt de glorie van de wereld. Sic transit gloria mundis, in het Latijn."

Fantastisch leven

Hans van Bemmel geniet toch ook nog steeds. "Als ik het overnieuw moest doen, zou ik weer Franciscaan worden. Ik vind dat ik een fantastisch leven heb gehad en heb dat nog steeds. Je bent dichtbij de mensen. Je kunt mensen helpen en sacramenten toedienen. En je hebt enorme vrijheid."