Achterhoek

Boeren bombarderen stuk grond tot Duitsland en dit is waarom

Boeren zetten grenspost neer.
Boeren zetten grenspost neer. © Omroep Gelderland
Boeren hebben bij het Natura2000-gebied Korenburgerveen in Winterswijk een stuk grond omgedoopt tot Duitsland. Met een grenspost, een grenswacht een douanebord.
Ze willen met de actie benadrukken dat er in Duitsland andere stikstofregels gelden dan in Nederland. "De reden is dat de waardes in Duitsland rondom stikstofbeleid zeven keer hoger zijn dan in Nederland. We willen uitbeelden dat als dit Duits grondgebied was, er in deze regio geen probleem is", vertelt Thijs Wieggers van Farmers Defence Force (FDF).
Hij hoopt te bereiken dat de burgers in Nederland zien dat we 'het beste jongetje van de klas willen zijn.'
Bekijk hier naar het protest bij het Korenburgerveen
Boeren bombarderen stuk grond tot Duitsland én dit is waarom
Wim de Vries - hoogleraar integrale stikstofeffectanalyse aan de Wageningen Universiteit - zegt dat de boeren wel een punt hebben. "In Duitsland zijn kritische depositiewaarden (dat is wat een gebied aan stikstof aan kan, red.) niet hoger. Die schattingen zijn per natuurgebied in Europa vergelijkbaar, maar de gemiddelde overschrijding is in Duitsland veel minder dan in Nederland."
De regels zijn daarom minder streng. "En ze hebben nog geen verschil in regio's gemaakt, ook niet in die regio's waar stikstof wel een probleem is en dat is met name bij de grens met Nederland", vertelt hij.
De boeren willen dat Nederland de regels van Duitsland overneemt, maar De Vries denkt dat eerder andersom gaat gebeuren. "Ik zie Duitsland in die regio's eerder Nederland achterna gaat dan andersom. Kijk naar België, daar hadden ze ook soepelere regels, maar dat is nu vergelijkbaar met Nederland."
Zo zag de demonstratie er vanuit de lucht uit:
Zo ziet het protest er vanuit de lucht uit