Stedendriehoek

Behoud Zutphen haar ziekenhuis? Inwoners vestigen hoop op nieuwe bestuursvoorzitter

ZUTPHEN - Hij is nog maar net begonnen, maar alle ogen in Zutphen zijn nu al op hem gericht. Rolf de Folter startte maandag in zijn nieuwe rol als tijdelijke bestuursvoorzitter van Gelre ziekenhuizen. Op zijn eerste werkdag kon hij meteen rekenen op zo'n twintig inwoners die bij hem op de stoep stonden.
Met een bord vol verhalen van inwoners over het ziekenhuis rukte de lokale SP-fractie maandag uit richting de nieuwe ziekenhuisdirecteur. Die kwam op zijn eerste werkdag even naar buiten om met het groepje inwoners te praten en het bord in ontvangst te nemen.
Verhalen van inwoners die willen dat het ziekenhuis in Zutphen volledig open blijft.
Verhalen van inwoners die willen dat het ziekenhuis in Zutphen volledig open blijft. © Omroep Gelderland

Groot rood hart

De Zutphenaren wilden met de actie de nieuwe ziekenhuisdirecteur op het hart drukken hoe belangrijk het ziekenhuis voor hen en voor de regio is. Ook hadden ze wat vragen voor de nieuwe ziekenhuisdirecteur. "U heeft hart voor de zorg zegt u, wil dat ook zeggen dat u staat voor het behoud van een volwaardig ziekenhuis in Zutphen?".
"We zijn er voor de patiënten in deze regio, dit ziekenhuis leeft in de harten van mensen, dus dat hart is heel goed gekozen. Ik weet ook dat er zorgen zijn, maar ik ga hier nu niet vertellen wat de plannen precies zijn voor de toekomst." Garanties, zoals het openhouden van de spoedeisende hulp en de intensive care, die gaf De Folter maandag dan ook niet.
Gert Müller van de lokale SP-fractie had ook niet anders verwacht. "Hij is een hele slimme bestuurder, die het verhaal netjes aanhoort. Maar we hebben onze boodschap overgebracht en laten zien wat wij willen." Müller hoopt dat er snel duidelijk komt over de toekomst van Gelre ziekenhuizen. "Tot die tijd blijven we aan de bel trekken, van ons is-ie nog niet af."

Deze zomer duidelijkheid

Gelre ziekenhuizen is al ruim een jaar bezig met een onderzoek naar hoe zij de zorg in de toekomst wil gaan inrichten op de twee locaties. Nella Croese, voorzitter van de medische staf, zei eerder over de ic en de spoedeisende hulp. "De vraag is: kan je dat in twee ziekenhuizen - Apeldoorn en Zutphen - in de lucht houden? Misschien wel, maar misschien ook niet."
Sindsdien trekken inwoners aan de bel, omdat ze willen dat de acute zorg dichtbij blijft. Zo hebben ze vooral zorgen over de reistijd bij noodgevallen, die oploopt als inwoners naar Deventer, Apeldoorn of Doetinchem moeten. De Folter gaf maandag aan dat er voor de zomer in ieder geval duidelijkheid komt over welke richting het bestuur op wil met de ziekenhuizen.

Ervaring in Doetinchem - Winterswijk

De Folter is de opvolger van Michel Galjee, die in maart vertrok als voorzitter van de raad van bestuur. In het UMC Utrecht en het Amphia ziekenhuis in Breda/Oosterhout was De Folter eerder actief in bestuursfuncties. Ook dichterbij was hij recent al werkzaam.
In 2020 was de Folter namelijk kort voorzitter van de raad van bestuur van de Santiz-ziekenhuizen, een fusie van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem en het Streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Na iets meer dan een maand besloot hij als interim-voorzitter echter weer te vertrekken, als gevolg van alle onrust die er was ontstaan bij personeel en inwoners.
Rolf de Folter zegt zelf over zijn nieuwe functie: "Ik kijk uit naar de samenwerking met alle collega's in Gelre ziekenhuizen. Ik wil mij inzetten voor goede onderlinge communicatie en verbinding. In goede samenwerking kunnen wij voortgang boeken op belangrijke onderwerpen, zoals de locatieprofielen en samen verder bouwen aan de toekomst van het ziekenhuis."

Zie ook: