Rijk van Nijmegen

Pas in 2024 totaalverbod op varend ontgassen, maar nu al schipper voor rechter

Archieffoto van het varend ontgassen door een binnenvaartschip bij Tiel
Archieffoto van het varend ontgassen door een binnenvaartschip bij Tiel © Politie
ZUTPHEN - Nederland moet nog tot zeker 2024 wachten op een Europees verbod op het ontgassen van gevaarlijke stoffen door binnenvaartschepen, wat ook op de Gelderse rivieren regelmatig gebeurt. Tot het zover is, is het laten ontsnappen van bepaalde gassen nog steeds aan regels gebonden. Voor het overtreden daarvan staat vandaag een schipper voor de rechter in Zutphen.

UPDATE - De zaak is aangehouden. Volgens de rechter moet er meer onderzoek worden verricht. De volgende zitting is in oktober.

De schipper wordt ervan beschuldigd opzettelijk gevaarlijke gassen te hebben laten ontsnappen op de Waal bij Nijmegen, bij een brug in dichtbevolkt gebied. Dit zogenaamde ontgassen is daar verboden, omdat het gevaarlijk kan zijn voor volksgezondheid en milieu.
Bij het lossen van gevaarlijke stoffen blijven er in tankschepen altijd nog kleine restjes achter. Onderweg naar de volgende lading worden die restjes 'ontgast' door de laadruimte open te zetten en met een ventilator droog te blazen. Die stoffen komen zo in de lucht terecht en kunnen daar gevaarlijk zijn voor mens en milieu. Om die reden is het ontgassen van benzine en benzeen al verboden. Ook is het op bijvoorbeeld dichtbevolkte plekken, bij bruggen en in sluizen niet toegestaan om te ontgassen.
Hoe vaak er op Gelderse rivieren, al dan niet illegaal, wordt ontgast, is onbekend. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat liet het in 2014 voor heel Nederland onderzoeken en kwam toen op 3300 gaslozingen per jaar.
Maar het duurt nog tot zeker 2024 voor er een totaalverbod op varend ontgassen zal zijn, schreef de minister van Infrastructuur en Waterstaat onlangs aan de Tweede Kamer. Dat moet op Europese schaal geregeld worden - om te voorkomen dat schepen op de grens massaal gaan ontgassen - maar een aantal Europese landen moet het nog bekrachtigen.
België heeft dat onlangs gedaan, Frankrijk volgt binnenkort, maar in Zwitserland staat het pas eind 2023 op de agenda, tot frustratie van het Nederlandse kabinet. Staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat heeft de Zwitserse bondspresident daar onlangs nog op aan gesproken.
De SP in Gelderland, die in 2019 al actievoerde tegen het ontgassen op de Gelderse rivieren, vindt dat Nederland te veel leunt op Europa. Fractievoorzitter Carla Claassen: "Nederland laat het afhangen van Europa, maar we gaan over onze eigen wateren en over de gezondheid van onze eigen mensen."