Rijk van Nijmegen

Vluchtauto gevonden na ontsnapping tbs'ers, verlof mag weer in Nijmeegse kliniek

De witte vluchtauto van de twee tbs'ers is gevonden.
De witte vluchtauto van de twee tbs'ers is gevonden. © Politie
NIJMEGEN - De auto waarmee twee tbs'ers vorige week ontsnapten uit de tbs-kliniek van de Pompestichting in Nijmegen, is gevonden. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM). Verder heeft de kliniek de extra veiligheidsmaatregelen die na de ontsnapping werden genomen niet verlengd. Tbs’ers die in het extra beveiligde deel wonen, mogen weer met verlof.
Waar en hoe de auto is gevonden, zegt een woordvoerster van het OM niet. Wel zegt zij dat één persoon is aangehouden en vervolgens weer vrijgelaten. De man, een inwoner van Amsterdam, bleek niets met de zaak van doen te hebben. Hij bestuurde de auto toen de politie het voertuig donderdag op het spoor kwam. In het belang van het onderzoek meldde de politie de vondst van de auto niet eerder.

'Geen extra risico', zegt kliniek

De tbs-kliniek in Nijmegen bekeek de afgelopen dagen hoe cliënten reageren op de ontsnapping en of het hen stimuleert niet terug te komen van verlof. "Dit blijkt niet zo te zijn. Wij schatten in dat er geen extra risico is op niet terugkomen, de veiligheidsmaatregelen kunnen dus weer terug naar hoe het voor de ontsnapping was", vertelt woordvoerder Inge Noordijk.

Verloven ingetrokken

De verloven van mensen die in de kliniek binnen het extra beveiligde deel wonen en familie en vrienden mogen bezoeken, zijn direct na de ontsnapping van de tbs’ers ingetrokken. Ook de werkzaamheden van tbs'ers die buiten de kliniek werken, werden stopgezet. Daarnaast kwam er extra toezicht op het verlof op het terrein zelf.
Vrijdagochtend besloot de directie van de kliniek de aangescherpte veiligheidsmaatregelen te verlengen en de verloven tot en met afgelopen weekend in te trekken. De extra veiligheidsmaatregelen zijn vanochtend door de directie geëvalueerd en dus teruggedraaid.
Het extra hekwerk met detectie, dat vrijdagochtend tijdelijk is geplaatst, blijft wel staan. Ook blijven twee toegangswegen vanaf de Tarweweg tot het Pompeterrein afgesloten. “Hierdoor kunnen er geen onbevoegden meer op het terrein”, aldus Noordijk.
Luciano Dijkman (l.) en Sherwin Windster. Mogelijke veranderden de twee hun uiterlijk na de ontsnapping, aldus het OM.
Luciano Dijkman (l.) en Sherwin Windster. Mogelijke veranderden de twee hun uiterlijk na de ontsnapping, aldus het OM. © Politie.nl

Niet benaderen

Luciano Dijkman (24) en Sherwin Benshomin Windster (27) ontsnapten dinsdagavond rond 20.30 uur binnen een minuut uit de Pompekliniek. Dat gebeurde aan de achterzijde waar het hek van buitenaf was opengemaakt met een slijptol. Daarna zijn ze gevlucht in een witte Volkswagen Golf. Er werd direct gezocht met onder meer een politiehelikopter, maar tot dusver werd het duo niet gevonden.
Een gespecialiseerd opsporingsteam van de politie, FastNL, is uit alle macht op zoek naar Dijkman en Windster. De politie benadrukt haar te bellen en de mannen niet te benaderen als ze worden gezien. Het Openbaar Ministerie (OM) kon maandagochtend nog niks delen over de zoektocht naar de tbs’ers. Ook kon het OM niet zeggen of er gedacht wordt dat de twee nog in Nederland of in het buitenland zijn. Van hoeveel handlangers de tbs'ers hulp hadden is ook nog onbekend. Een woordvoerder laat wel weten dat de mannen mogelijk hun uiterlijk hebben veranderd en niet meer bij elkaar zijn.
Het duo is volgens het OM vuurwapengevaarlijk. Dijkman is in 2021 veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs voor een gewelddadige overval. Windster kreeg in 2019 5,5 jaar cel en tbs voor afpersing en een gewapende overval waarbij een van de slachtoffers om het leven kwam.

Zie ook: