Gelderse Vallei

Dierenarts heeft handen vol aan agressief varken: 'Hij zat vol adrenaline'

Dierenarts Peter Klaver laat de slachttanden zien.
Dierenarts Peter Klaver laat de slachttanden zien. © Peter Klaver
WEKEROM - Een doorgedraaid varken heeft zondag voor opschudding gezorgd in Wekerom. Een dierenarts moest eraan te pas komen om het ‘enorm wilde’ dier te verdoven. Pas na vier pogingen had hij het varken rustig.
Het varken dook ’s ochtends al op bij een woonboerderij aan de Lage Valkseweg. Dierenarts Peter Klaver uit Doornenburg denkt dat het dier ergens ontsnapt of door iemand gedumpt is. “
Het was een beer, een mannelijk varken, van zo’n 80 kilo met grote slagtanden en een grote hanenkam. Ik schat een jaar of 8.”
Het varken liet zich maar moeilijk vangen:
Agressief varken ontsnapt na drie verdovingen met blaaspijp
De eigenaresse van de woonboerderij in Wekerom wist volgens hem niet goed wat ze met het dier aan moest. “Ze was bang voor haar paarden en had iedereen al gebeld, van de politie tot de dierenambulance.” Via de hobbyvarkenvereniging kwam ze uiteindelijk bij Klaver terecht.

Blaaspijp met verdoving

De dierenarts, expert op het gebied van hobbyvarkens, kwam aan het begin van de avond aan in Wekerom. Daar zag hij het varken tussen de brandnetels zitten. “Ik pakte mijn blaaspijp om hem te verdoven, maar het pijltje kwam niet helemaal loodrecht op de huid. Dus ging het varken wieberen, tussen de paarden door.”
Het varken is waarschijnlijk ergens ontsnapt of door iemand gedumpt.
Het varken is waarschijnlijk ergens ontsnapt of door iemand gedumpt. © Peter Klaver
Het tweede ‘shot’ was beter, maar nog altijd had het varken te veel adrenaline om in slaap te vallen. “Na een derde shot viel hij om en konden we hem in een kruiwagen leggen.”

Ter plekke gecastreerd

De dierenarts wilde het varken ter plekke castreren. “Maar dat had hij blijkbaar gehoord en hij ontsnapte nog een keer”, lacht Klaver. “Gelukkig was hij nog versuft en kon ik met de hand nog wat bijspuiten. Toen viel hij onmiddellijk in slaap.”
Klaver heeft het varken gecastreerd, omdat hij ‘met ballen te agressief is om herplaatst te worden’. “Hij wordt nu liefdevol opgevangen door de dierenambulance in Brummen. Hopelijk is er iemand die straks voor het varken wil zorgen.”

Zie ook: