Achterhoek

Boeren gaan vandaag weer protesteren: 'Vanaf 12 uur brandt het los'

Boeren op weg naar het protest in Stroe, van afgelopen woensdag.
Boeren op weg naar het protest in Stroe, van afgelopen woensdag. © Persbureau Heitink
HALLE - Het is nog onduidelijk hoe het protest eruit komt te zien, maar boeren zeggen deze maandag opnieuw actie te gaan voeren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. "Vanaf twaalf uur 's middags gaat het losbranden", zegt Mark van den Oever van Farmers Defence Force (FDF).
Het gaat volgens de voorman om ‘wilde acties’, die FDF niet coördineert. "Het is op eigen initiatief van de boeren", zegt Van den Oever. "Alles wat wielen heeft, gaat rollen."

'Burger zoveel mogelijk ontzien'

Ook in onze provincie kunnen we iets verwachten, zegt Rutger van Lier, een van de leiders van FDF in de Achterhoek. “Het is alle trekkergroepen voor zich, er is geen aansturing. Iedere regio zit zondagavond bij elkaar om iets te bedenken wat volgens hen goed is.” De boeren proberen daar de burger ‘zoveel mogelijk te ontzien’, zegt hij.
Er gaan zondag verschillende video’s rond online waarin wordt opgeroepen om te protesteren tegen het stikstofbeleid van het kabinet. Van den Oever heeft ook een video opgenomen. Daarin zegt hij dat de grootschalige boerenactie woensdag in Stroe ‘helemaal niks heeft uitgehaald’.

Hinder voor verkeer?

Ook Bart Kemp uit Ede zegt dat er ‘zeker acties zullen komen’, maar kan ook niet zeggen hoe die eruit komen te zien. De voorman van de groep Agractie zei vrijdag al dat boeren de komende tijd actie gaan voeren. Die acties zullen soms hinder opleveren, voorspelde hij.
Van den Oever denkt ook dat de eventuele acties van maandag mogelijk invloed zullen hebben op het verkeer. De ANWB is niet bekend met eventuele plannen en mogelijke verkeershinder.
Afgelopen vrijdagavond doken overal in het land boeren met trekkers langs de snelweg. Ook in onze provincie stonden zebij op- en afritten en op viaducten ‘om een statement te maken’. In de straat van stikstofminister Christianne van der Wal in Hierden werden strobalen gelegd.

Zie ook: